facebook

Новини

frankofoni_678x410_crop_478b24840a 2522587-copy_678x410_crop_478b24840a 2522716-copy_678x410_crop_478b24840a 2522670-copy_678x410_crop_478b24840a 2522657-copy_678x410_crop_478b24840a 2522643-copy_678x410_crop_478b24840a 2522612-copy_678x410_crop_478b24840a 2522564-copy_678x410_crop_478b24840a 2522556-copy_678x410_crop_478b24840a 2522505-copy_678x410_crop_478b24840a
18.03.2022 16:35
Новини

Ректорът на най-голямата университетска мрежа в света – Университетска агенция на Франкофонията (УАФ) посети НБУ и откри Алея на Франкофонията със студентски афиши и фотоизложба, посветена на седмата годишнина от създаването на Франкофонския център в НБУ

В навечерието на Международния ден на Франкофонията – 20 март, ректорът на Университетска агенция на Франкофонията (УАФ) проф. Слим Кхалбус посети Нов български университет. Проф. Кхалбус откри двойна изложба – ретроспективна експозиция, посветена на седмата годишнина от създаването на Франкофонския център за академични постижения в НБУ и изложба със студентски афиши на тема La Francophonie et Moi („Франкофонията и Аз“).





Проф. Кхалбус бе придружен от проф. Мохамед Кетата – регионален директор на УАФ за Централна и Източна Европа, проф. Никола Майнети, директор на Специализираното франкофонско висше учебно заведение за администрация и мениджмънт (ESFAM), заместник-директорът по научно сътрудничество и изследователска дейност на ESFAM д-р Десислава Тошева и ръководителят на Националното бюро на Франкофонията в България Петър Топарев.





Преди да открие събитието, ректорът на УАФ се срещна с ректора на НБУ проф. Пламен Дойнов, д.н. и с екипа на Франкофонския център в НБУ, ръководен от гл. ас. д-р Радосвета Кръстанова. Двамата ректори обсъдиха възможностите за подкрепа на Франкофонията в НБУ, като поставиха специален акцент върху развитието на програмите на френски език, мобилността на студентите – франкофони и подкрепата за дейността на Франкофонския център. Беше изтъкната и значимостта на научно-изследователската дейност на френски език в НБУ.







Проф. Кхалбус отправи предложение за създаване на работна група, съставена от специалисти от АУФ и НБУ, с цел изграждане на стратегия за привличане на студенти-франкофони извън Европейския съюз към програмите на френски език в НБУ, укрепване на самите програми и за преподавателски франкофонски обмен. Проф. Дойнов открои ролята на Франкофонския център в НБУ за изграждане и поддържане на устойчива франкофонска общност в университета. Той подчерта, че мисия и приоритет на Университета са не само получаването на знания и изграждането на полезни умения сред студентите, а и придобиване на висока култура, което е и основна мисия на световната университетска Франкофония.



Срещата беше последвана от церемония за откриване на Алея на Франкофонията в НБУ, с водещ директорът на Франкофонския център за академични постижения в НБУ д-р Радосвета Кръстанова. На церемонията присъстваха и г-н Борислав Антонов, зам.-председател на групата депутати от Народното събрание на Р България в Парламентарната делегация на Франкофонията, доц. д-р Илия Кожухаров, ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в НБУ, доц. д-р Димитър Димитров, преподавател в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и ръководител на студентски екип от бакалавърска програма „Графичен дизайн”, членовете на екипа на Франкофонския център гл. ас. д-р Юлиана Хаджичонева от департамент „Администрация и управление“, гл. ас. д-р Цветелина Маринова от департамент „Икономика“ и Магдалена Божкова, преподавател в департамент „Чужди езици и култури, Ванина Нинова, студент 4 курс в Бакалавърска програма „Международна политика на френски език“ и асистент към Центъра, други преподаватели, студенти и гости на събитието.





Двамата ректори произнесоха приветствени слова. Проф. Кхалбус изтъкна ролята на УАФ като най-голяма университетска мрежа в света, обединяваща висши учебни заведения от 88 франкофонски и не франкофонски държави. Проф. Дойнов припомни, че НБУ е член на световната университетска франкофония от 1999 г. и пожела Алеята на Франкофонията да се разшири и да се превърне във франкофонска магистрала.
Представителят на Българския парламент г-н Борислав Антонов се фокусира върху ценностите на Франкофонията за укрепване на мира и демокрацията в света, както и за утвърждаване на хуманизма като водеща ценност в международната политика. Той припомни мисълта на Томас Джеферсън, че всеки свободен човек има две родини, като едната от тях е Франция и два родни езика, като единият от тях е френският. Борислав Антонов изтъкна значимостта на декларацията на Българския парламент, осъждаща войната в Украйна. Ректорът на УАФ от своя страна заяви, че и Университетската агенция на Франкофонията е излязла с такава декларация след срещата на високо равнище, посветена на бъдещето на УАФ, проведена на 16 март 2022 г.





Д-р Юлиана Хаджичонева постави акцент в изказването си върху богатата научно-изследователска франкофонска дейност в НБУ, като даде за пример международната франкофонска конференция „Променящият се град – проблеми, прогнози, перспективи“, организирана през 2018 г. в НБУ от Франкофонския център, която събра учени, изследователи и практици от пет континента. Тя връчи двуезичен сборник с актовете от конференцията – издание на Нов български университет – на високите гости и изрази надежда този научен форум да се превърне в традиция в НБУ.





Д-р Радосвета Кръстанова открои насоките в дейността на университетската франкофония, като заедно с ролята на франкофонските издания и научните прояви на френски език изтъкна значимостта на по-неформални събития като ежегодните франкофонски балове на алумните, франкофонските музикални вечери и други културни събития, за изграждане и поддържане на жива франкофонска общност в НБУ. Тя изтъкна заслугата на проф. Антони Славински за създаване на Франкофонския център в НБУ и цялостната подкрепа на ръководството на НБУ, и подчерта индивидуалния принос на преподаватели от различни департаменти на НБУ за развитието на франкофонската дейност в университета. Д-р Кръстанова връчи „Антология“ на Жул Мишле в превод на български език – издание на НБУ, инициирано от Франкофонския център – на доц. д-р Илия Кожухаров и доц. д-р Димитър Димитров, като посочи, че франкофонската дейност в НБУ е дело и на не-франкофони.
Студентката Ванина Нинова, асистент към Центъра и носител на награда „Чарлс Мозер“ за гражданска доблест, прочете свое стихотворение на френски език.





Церемонията приключи с връчване на награда за най-добър студентски афиш от конкурса „Франкофонията и Аз“. Даниела Ковачева, студент 4 курс в Бакалавърска програма „Графичен дизайн“, спечели заслужено голямата награда. Тя получи от ръцете на ректора на УАФ почетна грамота и подарък от името на Агенцията.
Алеята на Франкофонията е осъществена от Франкофонския център в НБУ в сътрудничество с департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. Двете изложби, съставляващи алеята, могат да бъдат разгледани до 17 април във фоайето пред аулата и в експозиционното пространство пред първи корпус на НБУ.