facebook

Новини

p1100263-copy_678x410_crop_478b24840a dsc-0105_678x410_crop_478b24840a dsc-0087_678x410_crop_478b24840a p1100070-copy_678x410_crop_478b24840a p1100146-copy_678x410_crop_478b24840a p1100179-copy_678x410_crop_478b24840a p1100338-copy_678x410_crop_478b24840a
01.03.2018 11:54
Новини

Ректорът на НБУ награди двамата победители в Kонкурс за нова пиеса

Авторите на най-добрите творби получиха дипломи, парични награди в размер на 3000 лева и право на реализация на пиесите

За втора поредна година с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет се проведе Конкурс за нова пиеса. Превърналият се в традиционна проява форум обедини многобройните автори, желаещи да споделят възгледите си относно темата за „Родината“.

 

На официална церемония, състояла се в галерия „УниАрт“, проф. д-р Пламен Бочков, Ректор на НБУ, връчи наградите на двамата победители – Таня Шахова и Ясен Василев. На тържественото събитие присъстваха проф. Антони Славински, Председател на Настоятелството на НБУ, д-р Георги Текев, Изпълнителен директор на НБУ, г-жа Малина Едрева, Председател на Постоянна комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет, членове на Ръководството на НБУ, преподаватели и студенти. Проф. Бочков сподели радостта си от присъствието на представители на Софийска община и изрази надежда, че „чрез съвместно сътрудничество между институциите инициативите могат да излязат извън университетската среда и да се превърнат в „софийски събития“, които биха повлияли положително върху развитието на културната средата“.

 

 

Доц. Пламен Дойнов, д. н., отправи приветствие към гостите на галерия „УниАрт“ и представи членовете на журито - проф. Виолета Дечева, д.н. (председател), гл. ас. д-р Владимир Маринов, гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, д.н., проф. д-р Светла Христова и доц. Снежина Петрова. Той сподели вълненията, през които всички те са преминали и разказа за трудния избор, който е трябвало да направят, за да изберат най-добрите авторски пиеси, които да наградят.

 

И тази година петимата номинирани творци получиха възможност за участие в Лаборатория за писане на пиеси. По време на тази практическа част от Конкурс за нова пиеса на НБУ те работиха заедно с Явор Гърдев. Той разказа за впечатленията си от работния процес като не скри задоволството си от повишаващия се интерес към българската драматургия, в резултат на който в България се наблюдава „интензивен театрален живот“. Явор Гърдев сподели, че гледа на Лаборатория за писане на пиеси като на „нещо процесуално, а не като на нещо завършено; като на възможност да се отчуждим от работата си и да погледнем критично на нея“.

 

 

Проф. Виолета Дечева, д.н., Председател на журито и основен инициатор на Конкурс за нова пиеса, акцентира върху социалната функция, която НБУ ефективно изпълнява чрез реализирането на мащабни обществено значими проекти. Тя описа форума като „силен сигнал към театралната общност и към обществото като цяло за необходимостта от подкрепа на драматургията“.

 

Организаторите споделиха, че темата на тазгодишното издание на Конкурс за нова пиеса е избрана заради актуалността на заложените в нея проблеми. Родината, родът, родният дом, родното са думи, които продължават да определят съществена част от идентичността на човека в съвременния свят. В българската култура представянето на Родината чрез текстове, визия или музика има дълга и богата традиция. Тя обаче винаги показва как си представяме самите себе си и света и себе си в обществото, в което живеем. Членовете на журито споделят, че голяма част от драматургичните творби дават израз на тази представа, мислейки съвременния свят най-вече от универсална гледна точка, но също така и от най-неочаквани перспективи, включително и иронични.

 

Гост на официалната церемония по награждаване на победителите в Конкурс за нова пиеса бе г-н Митко Новков, директор на програма за театър в БНР, който не скри вълнението си от съвместната дейност с Нов български университет и работата по записите на пиесата „Изход“, която ще звучи в ефира на БНР. Миналогодишният победител в Конкурс за нова пиеса, Йоана Мирчева, също присъства на тържественото събитие. След церемонията гостите се насладиха на пиесата й за справедливостта, чиято премиера се състоя в Университетски театър на НБУ.

 

С провеждането на Конкурс за нова пиеса 2018 на тема „Родината“ НБУ продължава да развива идеята за обръщане към невралгични за обществото теми чрез търсенето на нова драматургична, респективно сценична, гледна точка към тяхното изразяване. Организаторите обещаха, че темата на следващото издание ще бъде също толкова значима, обхватна и творчески богата и ще даде възможност на младите творци да разкрият потенциала си.