facebook

Новини

p1000788_678x410_crop_478b24840a open2_678x410_crop_478b24840a
29.09.2017 12:41
Новини

РЕКТОРЪТ НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФ. Д-Р ПЛАМЕН БОЧКОВ ОТКРИ АКАДЕМИЧНАТА ГОДИНА

Проф. д-р Пламен Бочков, Ректор на Нов български университет, откри официално академичната 2017/2018 година в НБУ. Той посрещна студентите и гостите на тържествената церемония с мотивиращи думи за свободата като основна ценност. Ректорът изрази увереност, че „свободата е най-разпознаваемото качество на Нов български университет“. Притчата, която проф. Бочков разказа пред многобройната аудитория, допълни неговото твърдение за значимостта на избора и неговото влияние върху живота на човека. Той заяви, че „студентите, които се обучават в НБУ, са направили мъдър избор, който води след себе си множество възможности, една от най-значимите от които, е богатата палитра от курсове и програми, която всеки сам може да моделира въз основа на личните си предпочитания.“ Като най-важен избор в живота за младите хора той посочи любовта – към избора на това, с което се занимаваш и към начина, по който ще вложиш усилията си.

 

Ректорът на Нов български университет завърши приветственото си слово с пожелание за здраве и „неотлъчно следване на пътя за придобиване на умения – най-висшата ценност на образованието като процес.“

 

 

Откриването на академичната 2017/2018 година продължава с коктейл за „Добре дошли“. Програмата включва също среща на новоприети студенти с директори на програмни съвети, програмни консултанти и екипи от преподаватели към програмите, която ще се проведе от 13 ч. Освен това днес е Ден на отворените врати на: 


• Център за книгата – Библиотека, книжарници – корпус 1 и корпус 2
• Галерия УниАрт;
• Музей на НБУ;
• Студентски спортен клуб;
• Спортен център

 

В 14.00 часа Университетски театър ще стартира своята Акция „Приемно време“.

 

През 27-та поред академична година в НБУ ще се обучават две хиляди първокурсници в над 50 бакалавърски програми. Към студентите в бакалавърските и магистърските програми обичайно ще се присъединят и множество чуждестранни редовни и Еразъм студенти, очакват се студенти от над 50 националности.

 

В седмицата на откриването на академичната година започна и първото издание на Международно биенале на художественото стъкло, организирано от НБУ, което представя артисти от над 30 държави в четири български града - София, Варна, Велико Търново и Белослав.

 

 

 

През академичната 2017/18 г. В НБУ ще отвори врати 4-етажен Корпус 3. Той ще включва Радио-телевизионен център и разширение на Библиотеката на НБУ.

 

Радио-телевизионният център (РТЦ) ще разполага с телевизионно, радио и тонрежисьорско студио, ателие по анимационно кино, както и прилежащи технически и сървърни помещения. В новото пространство ще се развият дейностите на новосъздадения Телевизионен студиен комплекс и съществуващите Университетски филмов център, Лаборатория по анимационно кино, Радио студио и Тонрежисьорско студио, като част от бъдещия РТЦ.

 

Нов български университет посреща академичната година 2017/2018 г. с нови университетски пространства, реновирани Галерия „УниАрт“, спортна база, учебни зали и обновено техническо оборудване.

 

Завършен е вторият етап от новоизграждащия се Център за книгата с офис архивни фондове, складови и архивни помещения,  и зала за конференции. Книжарницата е оборудвана със система за презентации и озвучаване. С поетапното му изграждане се оформя голям културно-информационен център с Библиотеката и обособени пространства за книжарница, Архива на НБУ (институционален и лични архивни документи, дарения на НБУ от изтъкнати личности), зали за конференции и представяне на книги, кино салон и др. прилежащи помещения.

 

Реализира се разширение на Центъра по изкуства с ново Ателие по стъкло и допълнителни пространства за Ателие по керамика, дооборудвано с 3D керамичен принтер и 3D скенер. Изградени и оборудвани с професионална техника са също нова Специализирана учебна зала по финансови пазари – дарение от „БенчМарк Финанс“ АД; нова Лаборатория по бизнес информатика – дарение от „Форт България“ ЕООД; нова Специализирана учебна зала „Дейта център, мобилни системи и колокиране“ и Лаборатория по анатомия и хистология.

 

Създадено  е ново изложбено пространство във фоайето на 2 ет., корпус 1, в което се представят ценни скулптурни творби, собственост на Галерия „УниАрт“. Чрез поставения висок клас мултимедиен проектор ще се представят филми и различни арт проекти, което ще превърне мястото в още една зона за социално общуване в Университета.