facebook

Новини

vienna-03_678x410_crop_478b24840a vienna-92_678x410_crop_478b24840a
23.11.2018 11:23
Новини

Ректорът на Нов български университет професор д-р Пламен Бочков взе участие във Виенския икономически форум

Ректорът на Нов български университет професор д-р Пламен Бочков взе участие във Виенския икономически форум, който се проведе на 19 ноември 2018 г. в австрийската столица. Това е 15-о поред издание и се проведе под мотото „Икономиката среща политиката“ и под почетното председателство на австрийския канцлер Себастиян Курц.

В рамките на форума професор Бочков подписа тристранен договор между Нов български университет, Университетът в Кремс /Австрия/ и университетът „Титу Майореску“ /Румъния/. Предмет на договора беше въвеждането на дигитално обучение по информационни и компютърни технологии за млади хора от региона на Западните Балкани. Подписването на договора стана в присъствието на високопоставени представители на държавите от региона.

 



В програмата на 15-ия Виенски икономически форум, който се проведе в Къщата на инженерите (двореца „Ешенбах“), в сърцето на австрийската столица, бяха включени две сесии. Сутрешната дискусия бе на тема „Регионалното сътрудничество като част от европейската интеграция и дигитализация на Балканите“. Заедно с еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел, в дискусията участваха премиерите на балканските държави, които са и почетни патрони на Виенски икономически форум. Следобедната сесия също беше „гореща“ със своята тема „Икономиката среща политиката“. Акцентите бяха насочени към това как едно силно икономическо сътрудничество може да допринесе за една по-силна Европа.

Сред участниците в 15-ия юбилеен Виенски икономически форум бяха отново както високопоставени представители на регионалната и европейската политика, така и президенти, изпълнителни директори и ръководители на успешни и добре познати икономически субекти от австрийската, регионалната, европейската и световната икономика.