facebook

Новини

img-20230125-101727_678x410_crop_478b24840a
26.01.2023 13:41
Новини

Ръгби - новият спорт в НБУ

„Защо трябва да се практикува спорт и кои са позитивните му страни?“. Това са само част от въпросите, които бяха засегнати по време на публичната лекция на тема „Ръгби: спорт за всеки“.

Лектор беше Костадин Дебренлиев, национален състезател и треньор на отбора по ръгби на НБУ. Той е на 23 години, а едва 4 - годишен се влюбва в играта. От десетилетие е професионален играч, а от 2019 г. и професионален треньор. Национален състезател е от 2021 г.

 

 

Ръгбито се появява в Англия, по случайност точно в град Ръгби и е един от първите спортове, включени в образователната система. Спортът обединява мъжество, джентълменство и борба. Има две разновидности – ръгби лига и ръгби юниън, като втората се практикува в НБУ. Всяка позиция в ръгби е уникална сама по себе си, което го прави подходящ за всеки. „Няма значение от възрастта, пола, големината, всеки има място в този спорт. Различията се толерират. Ние обединяваме всички.“ – казва треньорът. Има много разновидности на ръгби – за мъже, жени, деца и юноши, за хора в неравностойно положение и за ветерани. За начало на ръгбито в България се приема 1936 г., а през 1955 г. се провежда първата истинска тренировка. През 1958 г. е създаден първият клуб – „Локомотив“. В момента страната ни се намира на рекордната 59-та позиция в световната ранглиста, което ни прави най-бързо развиващата се страна в световен мащаб.

 

 

„Ръгбито е спорт, в който има много детайли. Ние, преподавателите в НБУ, гледаме дали нашите студенти обръщат внимание на детайлите, дали уважават всеки един детайл и това как този детайл прави цялото. Ръгбито ще ви научи как да се борите на терена и извън него. Създадохме ръгби в Нов български университет, защото смятаме, че това е университет, който обединява различните, дава възможност на всеки един да се развива.“

Целта на треньора Костадин Дебренлиев е да създаде истински отбор, който в близко бъдеще да е равносилен на отборите на Оксфорд и Кеймбридж и да се организират редовни приятелски мачове с тях. „Имаме огромен потенциал. Мисля, че небето е лимита. Вярвам, че българите са родени за ръгби. В невероятен възход сме и в момента бутаме камъка от всички възможни страни.“. В това вярва младият треньор и се стреми към извеждане на българския спорт на световно ниво.

Записването за курса по ръгби се осъществява чрез платформата е-студент или в Студентския център на НБУ, а курсът ще бъде интензивен. Стартира от месец април и приключва с края на пролетния семестър.

 

Илейн Иванова F104878