facebook

Новини

zaglavna_678x410_crop_478b24840a
01.07.2024 14:42
Новини

С виртуозни изпълнения на пиано завърши XV майсторски клас на проф. Людмил Ангелов в НБУ

На 18 юни в Камерна зала „България“ се състоя заключителният концерт на петнадесетото издание на майсторския клас на проф. Людмил Ангелов, организиран от Нов български университет в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ и в партньорство със Софийската филхармония. Шестнадесет млади пианисти от България, Кувейт и Южна Африка представиха шедьоври от клавирното изкуство, сред които произведения от Барток, Бетовен, Владигеров, Лист, Шопен, Форе и други.

 

След концерта Маестро Ангелов обяви и наградите за следващата година. Стипендии за 15-часов курс с проф. Ангелов получиха Васа Атанасова и Сияна Михова. Филип Илиев, Мартин Цветков и Ана-Мария Узунова ще имат възможност да се представят с концерт в инициативата „Дебюти“ в Полския културен институт. Проф. Ангелов обяви и нова награда – концерт със Симфоничния оркестър на Шуменска филхармония през следващия музикален сезон. Тази награда спечелиха Вероника Илиева, Симеон Радев и Марина Мравова. Михаела Михайлова, Александър Томов и пианистът от Южна Африка – Герхард Жуберт ще изнесат концерт в рамките на Фестивала „Пиано Екстраваганца“ – „Млади таланти“. В следващото издание на фестивала „Софийски музикални седмици“ през 2025г. ще се представи пианистът Роберто Илиев, а Люлюа Ал Шамлан от Кувейт ще изнесе самостоятелен рецитал в рамките на Фестивала „Пиано Екстраваганца“ през 2025г. Също през следващата година младият музикант Теодор Пазов ще има възможност да се изяви на сцена в една от европейските столици.

 

В края на концерта проф. Ангелов изпълни 4 Мазурки оп. 24 от Шопен.

Проф. Ангелов благодари на ръководството на Нов български университет за възможността, която предоставя на младите пианисти, както и на Софийската филхармония и на Фестивала „Софийски музикални седмици“ за дългогодишното партньорство и отношение.

 

Снимки: Косьо Хаджигенчев