facebook

Новини

viber-image-2023-10-25-16-54-29-185_678x410_crop_478b24840a
25.10.2023 16:47
Новини

Селекционерът на ръгби националите Ромен Балмис в НБУ: „Ръгби е образование с много ценности“

Студенти и гости на университета имаха изключителната възможност да се срещнат с треньора на националния отбор по ръгби Ромен Балмис. Френският селекционер изнесе лекция на тема "Пътят на треньора. Да бъдеш лидер по призвание" по покана на и.д. декана на Факултета за базово образоване гл. ас. д-р Георги Гочев. 
45 – годишният французин е приел каузата да върне славата на българското ръгби като своя. Ромен Балмис е селекционер на националния отбор по ръгби от 2017 година. С Ромен Балмис начело, България се изкачи с цели 35 позиции в световната ръгби ранглиста само за три състезателни години. Той работи много упорито за повишаване на самочувствието на ръгбистите и успява да направи не само сплотен, но и много гладен за успехи колектив.
Пред студентите и гостите на събитието френският ръгби специалист говори за ценностите на играта и за необходимостта от присъствието ѝ в университетите и училищата. В лекцията си Ромен Балмис посъветва студентите да преследват с труд и последователност целите, които си поставят, не само на спортния терен, но и в живота.

„Много е важно да бъдем смирени. Да подхождаме със смирение не само в спорта, а и в живота. Това е по-добрата позиция и ни носи повече ползи като личности.“, сподели треньорът по ръгби, който в родната си Франция е директор на училище.

„Аз съм много щастлив, че съм в университет, защото ръгби е образование с много силни ценности. Солидарност, братство, приятелство, това наистина са истински силни ценности. Уважение и преди всичко уважение. Въвеждането на ръгби в университета е логично и на второ място - много умен ход. Защото през тази призма човек може да накара всички тези ценности да заработят. Спортът би могъл да е агресивен, но след края на 80-ата минута доминира основно уважението.“, разказа още селекционерът на българския отбор по ръгби. „В един спорт, който е много тактически, трябва да имаш възможност да се развиваш и да ставаш по-добър в различните ситуации. Това са моите съвети не само за спорта, но и в живота, в които трябва да възпитаваме нашите деца. Изпращайте децата си да играят ръгби, защото играта дава много компетенции в живота.“, призова Балмис.


Пред университетската общност френският селекционер разказа за спецификите на играта ръгби,за зоните на терена, ангажиментите на всеки играч. „Най-важно е, че ние искаме да окуражваме развитието на въображението, поемането на отговорност, смелостта, както и способността на един играч да се адаптира в играта. Когато има интелигнетно развитие на движението на хората и на топката на терена, има всичко, нужно за победа.“.

Ромен Балмис сподели, че се надява ръгби спортът да бъде развит в България още в училищна възраст. „Ръгби трябва да влезе в училище, но това ще отнеме време. Важно е заради всички ценности, които спортът развива и заради страстта.“

Във Франция съществуват различни форми на играта, която освен, че изгражда двигателна култура при децата, носи елемент на забавление. Относно опасенията, че ръгби е опасен спорт, Балмис разказа, че в родината му при децата до 10-12 годишна възраст правилата са такива, че няма почти никакъв физически контакт между играчите.


„Страхът често ни кара да се развиваме. Не си спомням мач, за който да не съм се притеснявал. Но това не е парализиращ страх, а такъв, който отключва адреналина и ви кара да се развивате.“.

Треньорът на НБУ отбора по ръгби Костадин Дебренлиев покани всички от общността да се включат в заниманията, които се провеждат всяка сряда от 14.40ч.

Лекцията на Ромен Балмис се проведе няколко дни преди мача по ръгби межу отборите на България и Турция. Събитието е част от новата академична ръгби програма на университета, която се  осъществява от д-р Светлозар Василев и г-н Костадин Дебренлиев, национален състезател и треньор на отбора по ръгби на НБУ.


За превода по време на събитието с ярко чувство за хумор се погрижи журналистът и бивш състезател по ръгби Васил Върбанов.