facebook

Новини

arch0_678x410_crop_478b24840a arch1_678x410_crop_478b24840a arch2_678x410_crop_478b24840a arch3_678x410_crop_478b24840a arch_678x410_crop_478b24840a
20.05.2015 09:59
Новини

Шеста годишна изложба на студентите по архитектура на НБУ Арх&УрБаН‘2015 „Модерност и устойчивост“

 

Магистърска програма „Архитектура“, департамент „Архитектура“ на Нов български университет организира шестата по ред Годишна изложба на студентите и алумните по архитектура Арх&УрБаН”2015 „Модерност и устойчивост“, която беше показана в периода 5-15 май 2015 на етажи 5 и 6, Корпус 2. Откриването – среща с авторите и преподавателите, се състоя на 14 май 2015 г. от 17:30 ч. във фоайето на корпус 2, последвано от чаша вино в ресторант „Артес“ в атмосфера на споделени творчески и приятелски емоции.


В изложбата, чийто изискан плакат изработи Александър Милушев, можеше да се видят много впечатляващи курсови и дипломни проекти – за Информационен център на Столична община на Елена Борисова, Нова сграда на Столична библиотека на Ивана Хаджиева, Културен център на Елена Бозова, Платформа за култура на Красимира Хаджиева, Детски център за изкуства на Антоанета Стоева, Музей на съвременното изкуство в София на Мартина Арнаудова, Фабрика за медия и култура на Теофана Харалампиева – поредният знаков проект на университета в практиката при опазването на историческите градски пространства и съвременното им осмисляне в динамиката на постиндустриалния град, тогава, когато те са загубили оригиналната си функция, Sofia парк Hall на Добрина Енчева – проект, който дава нов смисъл на мястото до стадион „В. Левски“ с разнообразни културни, образователни и развлекателни събития, Галерия за съвременно изкуство на Албена Захариева, Музей-градски културен център на Мария Бочевска.
Амбициозните и много сложни проекти за Природонаучен музей, Берлин, които участваха и в международния архитектурен конкурс през 2014 г. на Лили Димова и Кристина Христова се превърнаха и в много успешни дипломни проекти. Още едно международно участие във високо конкурентна среда бе представено – това на Василена Стефанова с градоустройствен проект в 23-тата Международна студентска изложба за градско планиране‘2014, Белград.


Проектите за Нов пътнически терминал на летище София и за Централна ж. п. гара в София на Асен Попов и Лъчезар Павлов попаднаха точно във фокуса на най-важните архитектурно-градоустройствени акценти на София, както и проектите за реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ на Василена Стефанова и Цвети Стойчева, проектите за научноизследователски комплекси на студентите Ивета Мигарова, Радина Събчева, Петър Колев, Цвети Стойчева и Явор Иванов, подробния устройствен план за ж. к. „Люлин“ – ЦЕНТЪР на Йоанна Петрова, Н. Топалова, Нонна Сомлева. В този смисъл изложбата показа, че студентските проекти са съсредоточени в „горещите“ архитектурно-градоустройствени точки и предизвикателството е естественото състояние на творческия дух на студентите и преподавателите.

 

Темата за съвременните молове и забавления и тяхната алтернатива бе представена от проекти като Mall South park на Иван Мутафчиев, CoFFee Bar на Анита Крамарска и Изложбения павилион на Мюмюн Хасан, който чрез неговия неповторим, абстрактен, изчистен и философски подход представи „вечния“ разказ на изкуството в живота на човек.


Проекти за производствени предприятия като Цех за златни и сребърни бижута на Марио Стоянов, Перла N5 Пералня и химическо чистене на Анита Крамарска, индустриална сграда с висока степен на универсалност на Митко Анатолиев, реконструкцията на IV многопрофилна болница, гр. София на Анита Крамарска, а така също и жилищните проекти на Александър Милушев, Петър Иванов, Калина Маджарова и Хюсеин Рашидов представиха естетските, модерни и еко тенденции в жанровата архитектура. Екипът Анита Крамарска, Петър Иванов, Любомир Кошев и Мартина Донева-Димитрова представиха теренната си работата по един емблематичен архитектурно-исторически паметник – Кулата на мешчиите, Враца.

 

За да бъде възможна и осъществявана вече за шести пореден път (от създаването на програма "Архитектура" през 2009 г.) Арх&УрБаН (НБУ)'2015 "Модерност и устойчивост" с отдаденост и любов работят щатните преподаватели проф. д-р арх. Константин Бояджиев, д-р арх. Гергана Стефанова, доц. д-р арх. Анна Борисова Аврамова, доц. д-р Арх. Зарко Узунов, доц. д-р ланд. арх Веляна Найденова, д-р арх. Климент Иванов, арх. Димчо Тилев, доц. д-р арх. Георги Георгиев, проф. д-р арх. Пеньо Столаров, доц. д-р арх. Петър Чавов, гл. ас. Весела Попова, арх. Миряна Йорданова и хоноруваните преподаватели на програма „Архитектура“, с особеното участие на секретаря на департамента г-жа Валентина Попова, с подкрепата на академичното ръководство и Настоятелството на НБУ, на академичната администрация.

© Миряна Йорданова