facebook

Новини

raina-1280x720_678x410_crop_478b24840a
16.03.2016 09:40
Новини

Школата на Райна Кабаиванска с грандиозен оперен спектакъл през декември

Младите оперни таланти от майсторския клас в Нов български университет с шанс за роля на голяма сцена

 

За първи път тази година прослушването за XVI-тия Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет, ще бъде и кастинг за участие в постановка на операта „Турандот“ на Джакомо Пучини. Оперната суперпродукция ще бъде съвместен проект на НБУ и Софийската опера и ще бъде поставена в 3 представления през декември.

Идеята за спектакъла е продължение на усилията на Райна Кабаиванска не само да обучава млади таланти, но и да помага представянето им на международната оперна сцена. „Турандот“ ще бъде третият подобен проект, след като през 2010 година НБУ и Софийската опера реализираха операта „Бохеми“ със студенти на голямата оперна прима от България и Италия. Постановката се играе в шест представления в София през 2010 и 2011 г., а през януари 2012 г. се изнасят и два спектакъла в Театро комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия. През декември 2012 г. бе реализиран и втори оперен спектакъл – „Вертер“ на Жул Масне, в партньорство между Нов български университет, Софийската опера и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел, Белгия.

Тази година представленията ще бъдат изнесени от 2 певчески състава от ученици от школата на Райна Кабаиванска от България и Италия, някои от които вече звезди на световните сцени.

Шанс да бъдат включени с роля в спектаклите ще получат и тазгодишните кандидати за участие в XVI -тия Международен майсторски клас на голямата оперна прима.

Регистрацията за участие започва от 17 март, съобщи д-р Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ. Желаещите да се явят на прослушването за участие в майсторския клас и на кастинг за роля в „Турандот“ могат да се регистрират на официалния сайт на световноизвестната оперна звезда www.rainakabaivanska.net. Условията за участие са кандидатите да имат музикално образование или в момента да се обучават в музикално висше училище, да са на възраст до 32 години и да имат подготвени пет арии за конкурсното прослушване.


Прослушването на кандидатите тази година ще бъде на 8 септември в Софийската опера и балет и ще се проведе лично от Райна Кабаиванска. 10 избрани млади оперни певци от всички кандидати ще имат възможността да работят с Райна Кабаиванска от 9 до 24 септември върху усъвършенстване на вокалната си техника и актьорска интерпретация, както и да подготвят нови роли.

На 25 септември ще бъде представен Галаконцерта на учениците от Майсторския клас в Софийската опера и балет с оркестъра на оперния театър, под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Тогава ще бъдат присъдени и стипендиите от нейния дарителски фонд.

До момента фондът е присъдил над 70 стипендии в три категории за обучение с Райна Кабаиванска – за майсторския клас в Нов български университет; за майсторския клас в Академия Киджана в Сиена, Италия; специални едногодишни стипендии за Института „Веки - Тонели” в Модена, Италия. През годините дарители на фонда са личности и организации, сред които Фондация „Америка за България”, Фантастико, Столична община. Събитията са под патронажа на Президента на Република България.