facebook

Новини

a01_678x410_crop_478b24840a a02_678x410_crop_478b24840a a03_678x410_crop_478b24840a a04_678x410_crop_478b24840a a05_678x410_crop_478b24840a
28.11.2017 14:36
Новини

Симпозиум „Устойчива и зелена урбанизация“ в Китай/Хонг Конг

Участие в международния форум взе доц. д-р арх. Георги Георгиев – ръководител на департамент „Архитектура“

Китайската академия за социални науки (CASS) и Европейската Комисия (JPI Urban Europe) организираха съвместно на 21 и 22 ноември 2017 г. симпозиум, посветен на темата за устойчиво градско развитие. Събитието се проведе в град Zhongshan, в една от най-бързо развиващите се области на Китай – Guangdong, част от агломерация, която включва и специалния административен район на Hong Kong.

Целта на събитието бе да се установят партньорства между експерти от Европа и Китай за бъдещи научно-изследователски и проектни дейности. По покана на съорганизаторите на събитието от JPI Urban Europe в симпозиума с презентация на тема „Преструктуриране на собствеността в жилищния сектор като предпоставка за зелена урбанизация“ участва доц. д-р арх. Георги Георгиев от Нов български университет.

 


В над двадесет презентации и групови дискусии се разгледаха теми, които обхващат икономическия растеж, транспорта и устойчивото обитаване. Идентифицирани бяха перспективни области на сътрудничество като особено внимание беше отделено на алтернативите за развитие на транспорта и обитаването в градовете.

Отбелязан беше фактът, че частните моторни превозни средства са много популярни в Китай и броят им е нараснал неимоверно в последните години. Подчертано бе, обаче, че вземането на дълготрайни решения за града изисква преструктуриране на масовия транзит и лекия трафик. Това вече се отчита в реалното развитие на Hong Kong, където общественият транспорт е дълбоко субсидиран за сметка на ограничаване на частния такъв. Функционирането на цялото съзвездие от градове на провинция Guangdong около естуара на Pearl River (Great Bay Area), включващо няколко града, включително Hong Kong и Macau (и двата със специален административен статут), с население на всеки от тях 1-10 мил. души, е изключително зависимо от развитието на транспортната инфраструктура. Понастоящем между Hong Kong и континенталната част на Китай се изгражда автомобилен мост към Zhuhai и Macau. Мостът се очаква да бъде завършен през 2018 г. Друг железопътен мост ще пресече залива, за да свърже град Zhongshan с Hong Kong като подкрепи по-нататъшното интегриране на района. Това ще подкрепи и масовият транзит и разширяването на Hong Kong на север.

В рамките на симпозиума беше посетен производителят на ветрогенератори Ming Yang Group – втори по големина в Китай и осми в света. По-голямата част от производството на фирмата е за износ, включително и към съвместно дружество в България.