facebook

Новини

sh_678x410_crop_478b24840a gramoti_678x410_crop_478b24840a eva-volitzer-image_678x410_crop_478b24840a
03.04.2018 15:02
Новини

Спектакълът на Университетски театър на НБУ „Шега в две действия“ от А.П. Чехов получи три отличия на Балканския фестивал на камерния театър

Отличията са за режисура, костюми и отлично представяне на актьорите

Спектакълът „Шега в две действия“, продукция на Университетския театър на Нов български университет и под режисурата на проф. д-р Ева Волицер, спечели три награди на Балканския театрален фестивал на камерните форми за непрофесионалисти „Езоп – свободата на роба“.

Театрални групи от цялата страна и млади артисти от Македония и Сърбия взеха участие в ежегодния фестивал, който се проведе в периода 30 март – 01 април 2018 г. в Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1924“, София. В тазгодишното издание на театралния форум участниците бяха оценени от високо професионално жури: Председател – Мариус Донкин – директор на Народен театър „Иван Вазов" и членове проф. Румен Рачев – преподавател в НАТФИЗ, Анна Петрова – актриса и Чавдар Гергов – актьор и Председател на читалищното настоятелство.


 

Спектакълът „Шега в две действия“, който взе големите награди за режисура, костюми и актьорска игра, е представление с дълъг сценичен живот и изяви. Още през 2017 г., по идея на участниците, студенти от департамент „Театър“, представлението гостува в малки населени места без театрална сцена под мотото „Театърът – близо до теб“. Възторжената публика посрещна с огромна радост младите актьори и остана очарована от техните театрални превъплъщения. През същата година награденият спектакъл беше селектиран и представен на Фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“, гр. Балчик, където отново пожъна успех.

Политиката на Университетски театър НБУ е младите актьори, на които предстои дълъг път на различни професионални сцени, да започнат да добиват сценичен опит във фестивали и публични представяния извън НБУ още по време на обучението си в Университета. Така те популяризират театралното образование в НБУ, както и своите творчески възможности и постижения.

Университетският театър и департамент „Театър“ в Нов български университет ще продължават да подкрепят младите актьори в техните изяви пред широк кръг зрители и ценители на театралното изкуство.