facebook

Новини

volizer2_678x410_crop_478b24840a volizer3_678x410_crop_478b24840a volizer1_678x410_crop_478b24840a
01.12.2016 12:52
Новини

Спектакълът „Троянки“ гостува във Виена и Братислава

Режисьор на представлението е проф. д-р Ева Волицер, преподавател от департамент „Театър“

 

Спектакълът „Троянки“ от Еврипид, продукция на Университетски театър на НБУ, с режисьор проф. д-р Ева Волицер гостува от 24 до 28 ноември 2017 г. във Виена и Братислава по покана на Българските културни институти.


Епическата трагедия на Еврипид е определяна от критиката като връх в творчеството на великия драматург. Актуалното й звучене, мелодиката, многообразието и дълбинната същност на характерите, мащабът на конфликтите, идеите и посланията, заложени в нея, и днес будят интерес у ценителите на изкуството.


Проф. д-р Ева Волицер определя спектакъла като предизвикателство за младите актьори. Въпреки това студените активно се впускат в трудната задача, която поставя на изпитание умението и способността им да работят с класически текст, емоционално наситен и същевременно високо поетичен. За развитието на опитността им помага усилената работа с проф. Ева Волицер, чийто ентусиазъм е завладяващ, а богатият й опит е най-силната мотивация за бъдещите професионалисти. Спектакълът „Троянки“ впечатли публиките във Виена и в Братислава с представянето на мощните характери на женските образи, както и с яркото присъствие на Хора. Спектаклите бяха приети с огромен интерес. Двуполюсната структура на представлението поражда въпроси, но и дава отговори. Пиесата е обагрена от трагичното, но поражда и съчувствие и емпатия. Прекрасната хореография и пластика, естетически издържаните костюми, умението на младите артисти да пеят и танцуват създават празничност у представлението и предизвикват емоции.


Основната цел пред изпълнението е пораждането на интерес в младата публика към стойността на значимите поетически текстове и автори. Театралното представление съчетава поетическа реч, пластика, вокални изпълнения, хорова реч, танци. То е емоционално и силно въздействащо с експресията си. В класическата си рамка „Троянки“ звучи изключително съвременно.


Във Виена спектакълът бе представен в „Дом Витгенщайн“ пред многобройна публика, която изрази своето възхищение от играта на младите актьори с продължителни аплодисменти и положителни коментари за съвременното звучене на спектакъла, за брилянтното слово на младите артисти и превъплъщенията им в сложната драматургия на Еврипид.


В Братислава спектакълът беше представен в театъра „Лаб Дивадло“ (Театрална академия). Присъстващата публика беше от членове на българската общност, учители от българското училище и др. Спектакълът беше много добре приет с положителни отзиви от публиката за играта на младите актьори, танцовите и певчески им изпълнения, изключително впечатляващото слово.

По повод успешното поставяне на спектакъла „Троянки“ пред международна публика във Виена и в Братислава Ректорът на Нов български университет получи поздравителен адрес от доц. д-р Румяна Конева, Директор на БКИ „Дом Витгенщайн“ – Виена.