facebook

Новини

monika-2_678x410_crop_478b24840a ideal-standart_678x410_crop_478b24840a monika_678x410_crop_478b24840a monika-1_678x410_crop_478b24840a
24.06.2015 16:37
Новини

Стаж на студенти от НБУ в завод „Идеал стандарт” Севлиево

Ежегодно суденти от ателиетата по керамика и порцелан на НБУ гостуват на този единствен по рода си завод и всяка година те създават магия от рисунки и композиции върху порцелановите форми пред смаяните погледи на работниците от завода.

 

Второто ни гостуване се надявах да е по-умерено, но Не!

 

С пристигането усетихме, че сме впримчени и постепенно потънахме в атмосферата на мащабното творчество. Мащаб, който никой друг не може да ни подари освен завод „Идеал Стандарт” с неговите служители, които респектираха с професионализъм, добротата, дисциплина и трудолюбие. Това е среда, която възпитава и е категоричен пример за демократично поведение. В рамките на своите пет работни дни декорирахме над шестдесет артикула и се надяваме някога някои от нашите авторски решения да станат част от една нова творческа посока на този уникален завод.

 

Няма художник, който да не мечтае да работи в индустриална зона поне веднъж в живота си. Най-емоционално наситените ми творчески спомени са от практики и пленери, прекарани в заводски условия, но няма сравнителен пример по отношение на преживяното и създадено в завода за санитарен порцелан в гр. Севлиево.

 

Благодарим на първо място на директора на „Идеал Стандарт” - Валентин Ганев; на госпожа Светлана Георгиева, както и на всички служители, които бяха неотлъчно до нас през целият творчески стаж!


Благодарим и на ръководството на НБУ!

 

Порцелановите пластики на снимките са от стажа по керамика и порцелан на студенти от специалност „Керамика, порцелан и стъкло”, както и на магистри от специалност „Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата” на НБУ в завода „Идеал стандарт” гр. Севлиево.  

Доц. д-р Моника Попова