facebook

Новини

118436183-178685513776658-1236979874114932570-o_678x410_crop_478b24840a
17.09.2020 11:07
Новини

Студент на Нов български университет с награда „най-добър доклад на студент“ на международна конференция

Студентът в магистърска програма „Извличане на знания и технологии за големи данни“ в НБУ Лъчезар Петров взе наградата за „най-добър доклад на студент“ на международната конференция Application of Mathematics in Technical and Natural Sciences 2020 (AMiTaNS'20). Поради непредвидената обстановка ежегодното събитие, което обичайно се провежда в к.к. Албена, тази година се проведе изцяло онлайн в периода 24-29 юни 2020 г.

Ето какви впечатления сподели Лъчезар за своето първо участие в подобен форум:

„Преживяването беше наистина интересно, тъй като организацията беше отлична и въпреки ситуацията, усещането беше като на конференция на живо. Всеки ден имаше представяния от около 10:30 сутринта до около 21:00 вечерта, с няколко почивки. Участие взеха над 100 души от няколко държави – България, САЩ, Русия, Бразилия и други, като докладът на всеки беше съобразен със съответната му часова зона. Основните теми на конференцията бяха в сферите на приложния математически анализ, приложната физика, изчислителни методи, биоматематика, математическа физика и др. Докладите бяха много разнообразни, като всеки допринесе по някакъв начин в своята специфична област. По този начин имах възможността да се докосна до различен тип знания, някои от които свързани и с моята специалност, и да усетя какво означава да си учен в съответните специалности.

Проектът, който представих, беше емпиричен в сферата на невронните мрежи и носеше името „Investigating the effects of manifold mixup on transfer learning“. Най-общо изследвах приложението на специфичен метод при трениране на невронни мрежи и как той влияе върху подобряване на представянето им. Отне ми няколко седмици да проведа необходимите изчислителни експерименти. Неведнъж изпитвах затруднения, свързани или с имплементацията на специфичните алгоритми, или с измисляне на модификации, които да подобрят резултата ми. В крайна сметка успях да получа няколко задоволителни графики, които и представих. За презентацията си получих награда за най-добър доклад на студент, която ми беше връчена по-късно лично от проф. Тодоров.
Искам да изразя специални благодарности към проф. Михаил Тодоров – преподавател по матрични изчисления в магистърската ми програма и организатор на AMiTaNS'20, за предоставената възможност за участие. Също така изказвам благодарности и към д-р Стоян Мишев – за подкрепата при осъществяването на проекта. Надявам се и догодина да успея да се включа в следващата конференция AMiTaNS – с повече знания и с още по-добър доклад!“