facebook

Новини

law1-optimized_678x410_crop_478b24840a law4_678x410_crop_478b24840a law2_678x410_crop_478b24840a law6_678x410_crop_478b24840a
23.11.2017 11:20
Новини

Студенти мериха сили в уникално състезание по медиация във Варна

Отлично представяне на студентите от НБУ

Студентски форум и състезание по медиация прие Варна. Проявата е уникална не само за страната, а и за целия Европейски съюз. В състезанието по медиация се срещнаха отбори от адвокат и клиент, които се изправиха срещу друг тим, за да получат максимално добър резултат за себе си от преговорите и същевременно да се договарят по начин, който е изгоден и за двете страни. Медиаторите помагат, като водят към творчески решения, от които и двете страни да са доволни. Без да дават предложения наготово и да се месят в решението.

И медиацията си има своите тънкости.


Състезанието бе в 2 кръга, като в последния тур бяха избрани 6-има финалисти – 3-ма медиатори и 3 екипа адвокат/клиент – съответно на първо, второ и трето място. В надпреварата участваха близо 20 отбора (с над 60 студенти) от големите вузове в страната: Софийски университет, Нов български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет – Варна, Технически университет – Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет – Варна, Русенски университет.


Участваха студенти от различни специалности не само в сферата на юридическите науки: право, публична администрация, бизнес, информационни технологии, информатика и компютърни науки, международен бизнес, мениджмънт, международни отношения, здравен мениджмънт, социален мениджмънт и др.

Причината това да е възможно е, че медиацията ползва хората от всички професии – всеки добър професионалист – юрист, мениджър, експерт, който работи с хора, е отлично подготвен за работата си, когато умее да се справя с възникващи конфликти.


ПОДГОТОВКАТА НЕ Е ПО-МАЛКО важна от самия процес на решаване на спорове.

 


Проявата се организира от Центъра за разрешаване на спорове като част от инициативите за популяризиране на медиацията. Това е живо преживяване на един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове. Медиацията е лесна логическа система за решаване на проблем


Действително, още преди началото на надпреварата студентите демонстрираха по прекрасен начин различните фази на медиацията. Наученото на теория се оказа напълно усвоено в практическите занятия, които първоначално бяха под формата на занимателни театрални сценки. Дори незапознатият зрител можеше да разбере ролята на медиатора в различни ситуации и помощта на адвокати при „мирното“ решаване на съдебните спорове. И всичко това гарнирано с много хумор.


Осигурени бяха и специални награди, включително безплатно обучение по медиация за спечелилите първите места. Награждаването на финалистите бе съчетано с голямо събитие – Денят на медиацията на 17 ноември, което се отбелязва във Варна за втора поредна година. То се организира с участието на Центъра за медиация при Варненския окръжен и Районен съд и Института по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове.

Денят на медиацията във Варна е събитие с голям обществен отзвук. Миналата година то събра над 150 души, сред които ръководителите на всички институции – Общински съвет, областен управител, Агенция за малки и средни предприятия, търговски камари, ректори на университети, директорът на Инспектората по образованието, както и много съдии, адвокати и медиатори, както и много медии.


Самите студенти са ентусиазирани на тема медиация. Те се надяват все повече хора да се убедят в предимството на медиацията.

Наградените участници от състезанието са:

Първо място за медиатор спечели Теодора Пейчева от Софийски университет.
Второ място за медиатор – Валентин Марков от Варненски свободен университет.
Трето място за медиатор спечели Даяна Къчева от Нов български университет.

На първо място за отбор адвокат/клиент се класираха Тошко Иванов и Кольо Колев от Русенски университет.
Второ място за отбор адвокат/клиент се връчи на Богдан Петков и Кира Георгиева от Нов български университет.
Трето място за отбор адвокат/клиент спечелиха Сузан Рафат и Мария Николова от Великотърновски университет.

Специални награди:

- Награда за най-добра преговорна стратегия на екип адвокат/ клиент получиха Георги Раданов от Софийски университет и Богдан Петков от Нов български университет
- Най- дипломатичен подход, като медиатор – Тереза Василева, Медицински университет, Варна
- Най- дипломатичен подход, като медиатор – Йоана Мирчева, Великотърновски университет
- Награда за най- иновативен подход като медиатор получиха Валентин Марков от Варненски свободен университет и Дилян Николов от Русенски университет.

 

 

 

 

Всички участници в състезанието получиха сертификати, а на победителите е осигурено безплатно обучение по медиация.

Предметните награди в състезанието бяха осигурени от Издателство „Сиела“ и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове.

Организаторите направиха подарък и към всички състезатели, като им предоставиха 15% отстъпка от Сертифициращото обучение за медиатори.