facebook

Новини

7-nagradenite_678x410_crop_478b24840a
15.11.2022 14:40
Новини

Студенти на НБУ спечелиха второ и трето място на Четвърто национално състезание по медиация за студенти

Знаете ли че, медиацията е способ за разрешаване на спорове извън съдебната зала, който позволява на страните при спор сами да решат проблема си, да защитят интересите си и да запазят отношенията си. А как се става медиатор? …. Не само на тези въпроси трябваше да си отговорят студентите на НБУ, но и да научат още много неща за процеса на медиация, в своята подготовка за  Четвърто национално състезание по медиация за студенти.

Четвърто национално състезание по медиация за студенти, организирано от Центъра за разрешаване на спорове, с подкрепата на Националната асоциация на медиаторите и Съюза на юристите в България, се проведе на 5 и 6 ноември 2022, в сградата на Съюза на юристите в България.

Албена Комитова – председател на Центъра за разрешаване на спорове, даде старт на състезанието с думите „Това е празник за медиацията в България!“. Състезание по медиация за студенти  е едно от малкото подобни в Европа. Уникалното в него е, че участниците са от различни специалности (право, управление на човешките ресурси, психология, мениджмънт, стопанско управление, реклама, журналистика, софтуерно инженерство, летци, логистика на сигурността и др.) и се състезават в две категории – „Медиатор“ и „Адвокат и клиент“. Това е демонстрация как медиацията е подходяща във всяка една сфера на живота.

Снимка 1. Откриване на Четвърто национално състезание по медиация за студенти

В Четвърто национално състезание по медиация взеха участие три отбора на НБУ – един от департамент „Администрация и управление“ и  два от департамент „Право“. Те се състезаваха наравно със 17 други отбора от 8 университета.

 

 

 

Снимка 2. Отбор на департамент „Администрация и управление“ (Антоанета Атанасова в олята на медиатор от бакалавърска програма Управление на бизнеса и предприемачеството; Николета Нацкова в ролята на клиент от магистърска програма „Управление и развитие на човешките ресурси“, Росица Колева в ролята на адвокат от магистърска програма Мениджмънт за организационно съвършенство, доц. д-р Мария Иванова треньор на отбора от департамент „Администрация и управление“ на НБУ)

Състезанието се проведе в три сесии – една обучителна и три състезателни. Обучителната сесия помогна на студентите да се опознаят и по интерактивен начин да си припомнят за особеностите на етапите на медиация. В състезателните сесии, по регламент на състезанието (https://www.bgmediation.com/novini/reglament-na-chetvarto-natsionalno-sastezanie-po-mediatsiya-za-studenti/), се разиграваха симулирани медиации по три казуса, в категориите медиатор,  адвокат и клиент. Всяка от медиациите беше наблюдавана от общо 10 съдии – опитни медиатори и обучители по медиация и преговори, разпределени по двама.

 

 

Снимка 3. Процес на медиация

 

 

 

Снимка 4. Обратна връзка от сертифицирани медиатори

На финала, след много сериозна надпревара, на второ място се класира екипът адвокат - клиент на Нов български университет: Росица Колева (от програма Мениджмънт за организационно съвършенство) и Николета Нацкова (от програма Управление и развитие на човешките ресурси), с ръководител доц. д-р Мария Иванова (от департамент Администрация и управление, получила сертификат за отличен треньор).  На трето място се класира екипът адвокат - клиент на Нов български университет: Емануела Фролошка и Радиян Илиев от програма Право. На медиатора, от екипа на програма Право, беше връчена  грамота за най-дипломатичен медиатор.

 

 

Снимка 5. Награждаване на отбора от департамент Администрация и управление

 

Снимка 6. Награждаване на отбора от департамент Право

Студентите на НБУ демонстрираха много добри преговорни умения и заслужено спечелиха своите награди съответно 75% и 50% отстъпка от Обучение за медиатори със сертификат, което ще се проведе от Център за разрешаване на спорове (одобрена от Министъра на правосъдието обучителна организация (ЛС-04-903/16.05.2013)). Наградите на студентите бяха връчeни от Директора на Българско национално радио Милен Митев, Директора на Патентно ведомство на РБ проф. Владя Борисова, Зам. председателя на Съюза на юристите в България съдия Николай Гунчев,  адвокат Албена Пенова и Председателя на УС на Национална асоциация на медиаторите Милена Гунчева (дипломиран магистър по Управление и развитие на човешките ресурси на НБУ).

Наградените студенти, споделиха, че това състезание им е дало много повече от самата награда. „Ние получихме директна обратна връзка от действащи медиатори и колегите от другите университети, придобихме опит в процеса на медиация, научихме нови практики и споделени примери за различни ситуации, имахме прекрасни емоции, срещнахме стари и се запознахме с нови приятели. Това е реалната награда с голяма полза.“