facebook

Новини

amer-02_678x410_crop_478b24840a amer-01_678x410_crop_478b24840a amer-03_678x410_crop_478b24840a
18.05.2018 09:34
Новини

Студенти от НБУ с награда от национален конкурс

Текст: гл. ас. д-р арх. Климент Иванов

Студентите Амер Баруди и Алла АлМаллах от магистърска програма „Архитектура“ на НБУ спечелиха Наградата на студентите на Националния кръг на XIV Международен конкурс за студенти по архитектура Сен-Гобен „Мулти-комфортна къща“.

Двамата студенти от VI курс направиха изключително силна и впечатляваща презентация на техния проект, определена от присъстващите като „най-добрата презентация от всички“ . Така те заслужено спечелиха наградата на най-непредубеденото жури – техните колеги и конкуренти от публиката.

Конкурсът беше на тема „Създаване на жилищна среда в Дубай“. Той е част от реален мащабен проект за културно селище в град Дубай, което предстои да бъде изградено на мястото на бивша корабостроителница на крайбрежието в южната част на града. Целта е да се проектира луксозен жилищен комплекс с богато обществено обслужване, базиран върху принципите за пасивно строителство и осигуряване на оптимален жизнен комфорт.

Конкурсът се организира в два кръга – национален и международен. В него участваха студенти от четирите университета с изучаване на архитектура в страната. Проектът, спечелил Национален кръг, ще участва в Международния финал в град Дубай, който ще се проведе през месец май. Тази година в него се очаква да се състезават 60 проекта от 29 държави.


В конкурса участваха още двама студенти от МП „Архитектура“ с два проекта: Стефани Йовева, V курс и Николина Сергиева, също в V курс.

Ръководител на проектите на Амер Баруди и Алла АлМаллах и на Николина Сергиева е гл. ас. д-р арх. Климент Иванов.

С получената награда студентите от МП „Архитектура“ продължават традицията за силно представяне на конкурса – миналата година студентката Александрина Александрова спечели Трета награда и представи България и Нов български университет на международния финал на конкурса в град Мадрид, а през 2011 година екип от трима студенти спечели Втора награда и представи проекта си на международния финал в град Прага.