Новини

p1111314_678x410_crop_478b24840a
10.04.2018 16:14
Новини

Студенти от Нов български университет с първа и втора награда в Националния конкурс за студентска статия

Участниците в конкурса писаха на тема „Защо и как искам да стана професионален психолог“ – 2018

На професионалния празник на психолозите в България бяха обявени резултатите в националния студентски конкурс „Защо и как искам да стана професионален психолог“. Инициативата се организира от Дружество на психолозите в България, Българско списание по психология и Младежката секция на Дружеството на психолозите. До финалната фаза на конкурса достигнаха общо 12 участника.

 

Бяха присъдени две първи места за статиите на Гергана Праматарова, студент по психология, II курс, департамент „Психология“, Нов български университет и Кристина Чернева, студент по психология, I курс, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

 

Две са и участничките, които бяха класирани на второ място в конкурса – Северина Орешкова, студент по психология, IV курс, Нов български университет и Ивелина Димитрова, студент по психология, III курс, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

 

По време на Празничната пресконференция на Дружеството на психолозите в България в Пресклуба на Българска телеграфна агенция бяха огласени резултатите и разпределен наградния фонд – научна психологическа литература на стойност 500 лв., осигурен от спонсорите на конкурса – издателствата „Изток-Запад“ и „Колибри“.

 

В конкурса за авторска статия участие взеха студенти по психология в българските университети подготвящи психолози в бакалавърски и магистърски програми. Те трябваше да представят статии в  обем до 10 машинописни страници. Статиите трябваше да са авторски (от индивидуален автор или от авторски колектив от студенти по психология) и да не са по-рано публикувани, да съчетават научно ниво и обоснованост с популярност, лична позиция на автора/авторите и достъпност на изложението. Статиите можеха да засягат спорни и полемични за темата проблеми и представяне на различни, в т.ч. и противоречиви тенденции в тематичната област.

 

Участниците не бяха ограничени от други условия освен това да са български студенти по психология към момента на представянето на статията за участие в конкурса. Броят на участниците беше без ограничения, върху една статия можеше да работи както екип, така и да е създадена от едно лице. Юридически лица не бяха допуснати.

 

Журито бе съставено от Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България(ДПБ), Редколегията на Българско списание по психология и Координационния екип на Младежката секция на ДПБ.

 

Конкурсът се проведе в периода 26 февруари – 02 април 2018 г., а първите 10 статии в класацията спечелиха и абонамент за Българско списание по психология – 2018 и 2019 г.