facebook

Новини

original-4b11bbe9-2e3a-430b-be6c-38c25a9a0df3-img-20210129-115944_678x410_crop_478b24840a original-2b42321c-f7a7-442b-85c1-0be45d669d92-img-20210129-114643_678x410_crop_478b24840a
10.02.2021 15:24
Новини

Студенти от Нов български университет се срещнаха със секретари и съветници по националната сигурност на Президента на Република България

Студенти от III и IV курс на бакалавърска програма „Гражданска и корпоративна сигурност“ (специализация „Защита на обществения ред и противодействие на престъпността“) и магистърска програма „Противодействие на престъпността и тероризма“ (специализация „Мениджмънт на противодействието на престъпността и тероризма“) на Нов български университет посетиха Президентската институция. Те се срещнаха със секретаря по сигурност и отбрана и неговия екип. Целта на посещението беше младежите да се запознаят с практическите аспекти на функционирането на Консултативния съвет за национална сигурност и позиционирането на Президентската институция като държавен орган в националната система за сигурност, при спазване на принципа за разделение на властите. Консултативният съвет, възглавяван от Президента, както и Съветът по сигурността към Министерски съвет, са обекти на изследване и изучаване от студентите в академичния курс „Равнища на сигурност“.







Заедно с екипа по сигурност и отбрана на Президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България бъдещите експерти по сигурност дискутираха проблематиката, касаеща дейността на Консултативния съвет за национална сигурност. В рамките на дискусията студентите споделиха свои идеи и позиции по отношение на предизвикателствата, свързани с провеждане на Консултативния съвет.





Кои са конституционните правомощия на Президента, как държавният глава си взаимодейства с Народното събрание, Правителството, Конституционния съд и съдебната власт и как упражнява правомощието си на върховен главнокомандващ на въоръжените сили в мирно и във военно време бяха сред другите акценти на дискусията с експертите от екипа на Президента. Студентите изразиха вижданията си относно гражданската активност по време на избори, смисъла на гласуването и доверието в изборния резултат, както и предизвикателството на хипотезата за честността на изборния процес в условията на пандемия.

В рамките на посещението си младите хора разгледаха Гербовата зала, в която Президентът посреща държавни глави и делегации и връчва държавните отличия, както и Президентската библиотека, създадена по идея на президента Росен Плевнелиев.






В библиотеката те се запознаха с ордените и медалите от действащата наградна система на България, които Президентът връчва на заслужили български и чуждестранни граждани. Разгледаха богатият снимков и видео материал от създаването на Президентската институция до момента, както и част от протоколните подаръци, получени от българските президенти през годините. Студентите имаха историческият шанс да видят работния кабинет на първия демократично избран президент д-р Желю Желев, д.ф.н., запазен в автентичният му вид.
От името на Нов български университет беше поднесено дарение за Президентската библиотека – сборници с научни публикации в областта на сигурността и отбраната, издадени от департамент „Национална и международна сигурност“.