facebook

Новини

2_678x410_crop_478b24840a 1_678x410_crop_478b24840a
02.05.2017 14:07
Новини

Студенти от Нов български университет участваха в дебати на международен форум, провел се в Катар

Студентите от НБУ се състезаваха в 5 кръга от дебатите в Доха и успяха да реализират 3 победи срещу отборите на САЩ, Турция и Малдивите

Отборът по арабски език на НБУ в състав: Любен Григоров, Амер Баруди и Аля ал-Малах, и главен ръководител д-р Ариф Абдулах (програма „Арабистика“ към департамент „Средиземноморски и източни изследвания“) отбеляза успешното си дебютно участие в Qatar Debate, 2017. За този световен форум студентите се подготвяха в продължение на няколко месеца.

 

Катарският академичен център за дебати Qatar Debate Academy е основан през месец ноември 2009 г. под патронажа на Нейно височество Шейха Моза бинт Насир, председател на Катарската национална фондация за образование, наука и общностно развитие и специален посланик на ЮНЕСКО по въпросите на основното и висшето образование.

 

Главна цел на Центъра за дебати е да насърчава културата на диалог като работи за налагане на хуманни и диалогични ценности в обществото. Центърът извежда на преден план диалога като метод за комуникация и създава нагласи и готовност за съгласуване на мненията и търсене на компромис при разногласия. Основно средство за защита на позициите е аргументът и той стои над всичко останало.

 

Второстепенна цел на Центъра е развитието и популяризирането на арабския език, затова и самите дебати се провеждат единствено на арабски език.

 

За осъществяване на своите цели Катарският академичен център за дебати организира международни шампионати по дебат на различни образователни нива. Един от най-забележителните турнири е този на университетско ниво, който беше проведен за четвърти път през месец април 2017 година в град Доха. В него взеха участие представители на 90 университета и 47 държави, сред които: САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Австралия, Китай и мн. др. Студентите от НБУ се състезаваха в 5 кръга от дебатите в Доха и успяха да реализират 3 победи срещу отборите на САЩ, Турция и Малдивите.