facebook

Новини

aleksandra-veleva_678x410_crop_478b24840a aleksander-tasev_678x410_crop_478b24840a
29.02.2016 15:53
Новини

Студенти от Нов български университет участваха в изложба „Gift of love“

Инициативата бе реализирана по случай Световната седмица на толерантността

Студенти от Нов български университет взеха участие в изложба „Gift of love“, която бе представена в Национален дворец на културата.  НДК бе домакин на културното събитие през м. февруари миналата година. Въпреки времето, изминало от откриването й, за инициативата  все още се говори и тя продължава да се радва на засилен интерес от страна на ценителите на изкуството не само в България, но и по света.

Събитието, в което студентите от Нов български университет активно се включиха с авторските си разработки, бе посветено на Световната седмица на толерантността. То бе организирано с подкрепата на „Източноевропейски форум за диалог "Мостове", център „Европейски бежанци, миграционни и етнически изследвания“.

 

 Основен партньор при планирането и осъществяването на начинанието е център „Българо-европейски културни диалози“ към НБУ, който е изследователски център, в който се работи по проекти, свързани с българското изкуство и култура от средата на 19 век до днес. Структурата се стреми да популяризира образователната философия на Нов български университет, свързваща придобиването на знания и професионалното специализиране с общото духовно развитие на личността. Основната мисия, заложена в нея, е непрекъснато и целенасочено търсене на връзките и естествените взаимодействия на българската култура с европейския опит.

Експозицията, чийто домакин бе НДК, съдържаше творби на 35 студенти от Нов български университет. Младите творци показаха завидни умения в работата с различни материали, преобладаващите от които бяха дърво, стъкло, камък. Творческите им възгледи бяха показани по нестандартен и запомнящ се начин и впечатлиха всички успели да се докоснат до този „по-различен свят“. Големият интерес бе видим от многобройните присъстващи на церемонията по откриването на изложбата, както и от гостите на НДК през следващите дни, желаещи да я разгледат.

Дори месеци след откриването на изложбата интересът към събитието не е ограничен само на територията на България. Ню Йоркското авторитетно издание "Лалитамба" публикува статия, посветена на студентското творчество, в която оценява високо постиженията на възпитаниците на Нов български университет като акцентира върху творбите на Таня Хубенова, Александър Тасев и Александра Велева, студенти в НБУ.

 

 

 

Текст: отдел "Информационна дейност"