facebook

Новини

01_678x410_crop_478b24840a
19.06.2023 14:14
Новини

Студенти по анимационно кино посетиха NU BOYANA FILM STUDIOS И WORLDWIDE FX

На 13 юни 2023г., по покана на студиото за визуални ефекти Worldwide FX, студенти и преподаватели от БП „Анимационно кино“ имаха възможността да се докоснат до професионалната филмова индустрия, посещавайки едно от водещите студия за филмова продукция в Европа – Nu Boyana.  Посещението беше организирано и осъществено със съдействието на Велислава Господинова, преподавател в програмата. Участие в него взеха гл. ас. д-р Севина Иванова и студенти от 2-ри, 3-ти и 4-ти курс на програмата.

 

 

Посещението започна с тур през постоянните декори на Nu Boyana Film Studios, включващи гладиаторското училище, агората и форума на древен Рим. След това студентите успяха да  надзърнат в хангара с най-големия басейн за снимане на подводни филмови кадри в Европа. Групата посети и сградите, в които се съхраняват гардероба и реквизита за множество филмови продукции и премина улиците на Близкия изток, Ню Йорк и Лондон, виждайки репликата, в реален мащаб, на входа на катедралата „Свети Павел“ и площада пред него, включващ статуята на кралица Ана.

 

 

Гид на нашите студенти и техен любезен домакин беше Даниела Явашева, HR в Worldwide FX, която представи информация за снимачния процес и разказа любопитни факти за холивудските продукции, използвали тези декори, като The Expendables, Hellboy, The Hitman’s Bodyguard, London Has Fallen, както и много други филми, телевизионни сериали и рекламни видеоклипове.

 

 

След това групата от НБУ посети студиото за motion-capture на Worldwide FX, където Петя Христова, Motion Capture и Animation Lead в студиото, изнесе лекция за технологията за анимация чрез motion-capture, различните технологични платформи, които предлагат тези системи, разликата между инертни и оптични системи за motion-capture, и приложенията им в медиите и развлекателната индустрия.

 

 

Младите колеги видяха на живо оптичната система с пасивни маркери – Vicon, която използва 32 камери, излъчващи инфрачервена светлина, която се отразява от маркерите и по този начин записва тяхната позиция, за да може да се улови и най-малкото движение. Трима от студентите имаха възможността да облекат костюмите за motion-capture и след прецизна калибрация, успяха да се раздвижат с тях и да видят как собствените им движения се трансформират в триизмерна анимация.

 

 

На финала бъдещите аниматори разгледаха студиото за фотограметрия. Там, VFX супервайзъра Живко Иванов и Милена Радева, фотограф и Senior 3D Matchmove Artist, демонстрираха пред студентите как се използват фотоснимки за точно определяне на формата, размерите, положението, съотношенията и други подобни характеристики на различни обекти, използвайки тази информация за бързо и точно пресъздаване на техни 3D модели.

 

 

Един от колегите беше заснет на място от над 65 камери, с помощта на които, след няколко минути, студентите вече наблюдаваха негово точно триизмерно копие. През такъв процес, в същото студио, са преминали множество известни холивудски и български актьори.

 

 

По време на цялото посещение, студентите бяха развълнувани и любопитни да научат още неща свързани с филмовите продукции и анимацията. Те задаваха активно въпроси, най-вече свързани с анимационната техника, използваща motion-capture, мястото ѝ в пайплайна на една продукция, процесите на изчистване и корекции по готовата анимация и възможнотите, която тя предоставя за реализация на различни анимационни и филмови продукти.

 

 

Изказваме огромна благодарност на нашите домакини Nu Boyana Film Studios и Worldwide FX за гостоприемството и полезното познание, което споделиха с нас, и се надяваме, че ще имаме и други възможности за подобни вълнуващи и образователни срещи.