facebook

Новини

petev1_678x410_crop_478b24840a
17.01.2024 14:03
Новини

Студенти по изкуствознание изследват актуалното значение на образите на Рембранд

Необичайната дарба на Рембранд като наблюдател и разказвач и способността на съвременния зрител да открие актуално значение на неговите образи бяха основните цели на занятията в изложбата „В огледалото на Рембранд“ в галерия „УниАрт“.

„Учебните занятията в художественото пространство при нас са осъзната необходимост и в редица дисциплини, които на пръв поглед нямат отношение към изобразителното изкуство“, сподели със студентите д-р Лили Милкова, ръководител на отдел “Образование” и куратор на академични програми в Художествената галерия на Йейлския университет в САЩ. „Да вземем например занятие от курс по вирусология на студенти по медицина. Съвместно с преподавателя на курса подбираме артефакти от колекцията, за да вникнем в преживения човешки опит и в културните различия – нещо което придава важно хуманно измерение на лекарите при работата с пациентите.“

 

Изложбата с хелиогравюри представя един „обичаен“ портрет на доктор Арнолд Толинкс, съвременник на Рембранд, както и известния „Отпечатък за сто гулдена“ с библейската история за Христос, който изцелява болните. „Как чрез тези две изображения бих могла целенасочено да изградя у студентите фина сетивност към детайла, да ги провокирам да задават смислени въпроси, да формулират и аргументират аналитично свои хипотези – това са предизвикателства, пред които се изправяме ежедневно в пространството на художествената галерия.“, разказа пред студентите д-р Лили Милкова. Занятието в галерията продължи с упражнения по „виждане“, вникване в образните истории на Рембранд, по тяхното критично осмисляне и споделяне.