facebook

Новини

antova-01-1_678x410_crop_478b24840a ideamoda_678x410_crop_478b24840a moda-review_678x410_crop_478b24840a anelia-antova-11_678x410_crop_478b24840a anelia-antova-6_678x410_crop_478b24840a anelia-antova-9_678x410_crop_478b24840a
14.05.2021 13:29
Новини

Студенти по мода от НБУ и НХА са големите победители в конкурса IDEAMODA

Анелия Антова от Националната художествена академия е носителят на голямата награда в международния конкурс за млади дизайнери IDEAMODA, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week.

Колекцията ѝ „The Exhausted Future“ е вдъхновена от замърсяването и трупането на отпадъци не само в околната среда, но и вътре в хората. За моделите си тя използва авторски принтове и премодифицира дрехи втора употреба. В работатa си младата дизайнерка експериментира с конвенционални и неконвенционални материали, създавайки дрехи, обекти, илюстрации, истории, вдъхновени от реалността и отвъд нея.

Фотограф – Гьорги Десподов
Гримьор – Мария Колева
Модели – Джай Уей Ди и Бач Виет Ле
С голямата награда от 5000 лв. и професионалната автоматична машина, Анелия ще има възможност да започне собствен бизнес.

Втора награда в конкурса получи колекцията „Re:Seen The Un:Seen“ на Еми Киселичка, студент в програма „Мода“ на НБУ. Моделите ѝ са вдъхновени от ритъма на турския квартал Балат в Истанбул, който е популярен със своите цветни сгради. Малко от посетителите му обаче знаят, че освен с цветността си Балат е известен и с голяма престъпност и немотия. Именно на този контраст се гради и концепцията на колекцията.

При изработването на моделите е използвана турската техника Ебру за рисуване с ръка върху вода, при която при смесването на точно количество растителна смола с вода се получава разтвор, върху който се накапва от боята и се получават желаните форми.

Младата дизайнерка Еми Киселичка получава възможността да продължи безплатно обучението си в магистърска програма „Мода“ на НБУ, както и две специални награди – професионална фотосесия в списание EVA и представяне на колекцията ѝ в концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“.
Двете победителки ще представят България на международния конкурс за млади дизайнери IYDC през есента на 2021 в Киев, Украйна.

Трета награда – мултифункционална шевна машина и професионална дискова ножица – получава съвместната колекция на Сандрела Канаан и Григор Георгиев „SILUR“. Моделите представят съчетание от архаични текстури и обеми, които създават мост между магията на древното и комфорта на съвременния контекст.

Фотограф - Лилия Панайотова
Общо 15 млади дизайнери достигнаха до финала на IDEAMODA. Те представиха колекциите си пред публика в залата на галерия „Оборище 5“. Победителите бяха избрани от жури с участието на изявени модни дизайнери, стилисти, журналисти, модни фотографи:

ЖУРИ:

1. Adrian Roberts – директор в „Accademia Costume & Moda“, Рим

2. Веселин Йорданов – моден дизайнер, Милано

3. Myra Postolache – „The Secret Code of Fashion“, Рим

4. Владимир Каралеев – моден дизайнер, Берлин

5. Николай Божилов – моден дизайнер и креативен директор в „НИКОЛАЙ БОЖИЛОВ“

6. Николай Пачев – моден дизайнер, селекционер в AL LU Re Course ,лидер в Styling, НБУ

7. Сандра Клинчева – моден дизайнер и съосновател, „moré noir“, Моден редактор, списание EVA

8. Милко Бояров – дизайнер на бижута, Swatch Group, Цюрих

9. Нели Митева – дизайнер, „Иван Асен 22“

10. Васил Германов – моден фотограф, PHOTOGRAPHER

Конкурсът IDEAMODA се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, а целта му е да подпомогне и даде старт за развитието на младите дизайнери.

В момента дизайнерите, които имат смелостта да започнат и развиват собствен бизнес в областта на модата в България, нямат много възможности за изява. IDEAMODA е шанс и форум, където те могат да покажат своите визия, способности и таланти, да бъдат оценени подобаващо.