facebook

Новини

studentka-bienale_678x410_crop_478b24840a
07.05.2024 14:30
Новини

Студентка по артмениджмънт се присъедини към екипа на Българския павилион на Венецианското биенале 2024

Студентката от програма "Изкуствознание и артмениджмънт" Калина Фонева е единственият български студент, който участва в международния асистентски екип на д-р Надежда Джакова – комисар на Българския павилион с тема „Съседите“, Венецианско биенале 2024. Благодарение на практическите курсове в университета и специално на кураторските занимания с д-р Надежда Джакова, Калина Фонева беше включена в екипа за подготовката и откриването на Българския павилион. Заедно със студенти от други държави Калина получи възможността да  организира и реализира връзките с медиите и публиката на събитието.

 

Проф. Ирина Генова, преподавател в БП „Изкуствознание и артмениджмънт“, споделя информация за българското участие на Венецианското биенале:

 

"Българският павилион представя инсталацията „Съседите“, с автори Красимира Буцева, Лилия Топузова, Джулиан Шехирян и куратор Васил Владимиров. Комисар на българското участие е д-р Надежда Джакова. Многосъставната симулация на дом сякаш „се събужда“ при влизането на посетителя: задвижват се светлини, чуват се звуци, открояват се човешки гласове, разказващи  жизнени истории на хора от България по време на комунистическото управление (известно недоумение буди английският език, на който те споделят българските си истории). Авторите умело използват вече споменато миксиране и наслагване на обекти, образи, звуци, светлини, движение и олфакторни въздействия.

 

Познати въпроси за живота на другите, на остракираните от официалната власт при тоталитарното управление, за преживяната алиенация на реални и фабулирани наши „съседи“, прозвучават различно, зададени от поколение автори, за които този опит е вече исторически. Навярно затова те успяват да го „преведат“ на разбираем език за онези, които не познават българските затруднения относно споделимостта. В контекста на Биеналето тази реализация прави връзки с други, което потвърждават и първите положителни отзиви „отвън“. Лесният адрес на българския павилион Sala Tiziano, Centro Culturale Don Orione Artigianelli, близо до моста на Академията, е сред добрите обстоятелства за видимостта на проекта."