facebook

Новини

idea-moda-podgotovka-2023-31_678x410_crop_478b24840a
01.06.2023 19:23
Новини

Студентката Едже Дервиш триумфира на IDEA MODA

Студентката от БП Мода на НБУ Едже Дервиш разчупи стандартите в модата и спечели международния конкурса за млади дизайнери IDEA MODA. Младата дизайнерка представи впечатляваща колекция, която вдъхнови журито и публиката на голямото финално ревю на конкурса в препълнената зала на галерия „Оборище 5“.

 

 

Талантливата студентка получи голямата награда за колекцията си "Културен поток", заличавайки границите между българската и турската култура и влияния.

 

 

Едже Дервиш беше отличена с парична награда от 5 хиляди лева и възможност да продължи своето образование безплатно в магистърска програма “Мода, стайлинг и бизнес стратегии” на НБУ.

 

 

„Надявам се образованието, което ще получи в НБУ да допринесе за по-нататъшното успешно развитие на ЕджеДервиш“, сподели на церемонията заместник-ректорът по научноизследователската и творческата дейност гл. ас. д-р Емилия Димитрова. Голямата награда беше връчена от Ейдриен Робъртс, директор по международното образование на Академията за мода в Рим, който беше председател на журито.

 

 

Младата дизайнерка Едже Дервиш разкри своето вдъхновение за колекцията си:  

„Като двуезичен човек семейството ми говори и смесва два езика-български и турски. Вдъхнових се от „смесването" на езиците и избрах да изследвамбългарския и турския традиционен фолклорен костюм и направих обширно проучване на носии, обичаи и езици. Най-много ме впечатлиха многослойността и колоритността, които се превърнаха в основни елементи в колекцията ми. Смесването на два фолклора по модерен и авангарден начин, използвайки елементи и цветове от двете фолклорни носии, стана моята основа за персонализиран дигитален печат и окончателната ми дизайнерска колекция.“, споделя младата Едже.

 

 

След прецизна селекция на предадените проекти, журито, съставено от известни и изявени модни дизайнери от България и Европа, стилисти, журналисти и модни фотографи, избра още 12 финалисти в конкурса IDEA MODA. Участниците - студенти от страната и чужбина и дизайнери на свободна практика представиха своитеколекции през препълнената зала на галерия „Оборище 5“и потопиха публиката в истинска модна приказка. Младите дизайнери демонстрираха разнообразни стилове и визии в света на модата, колекции, които се отличихасъс свежи и новаторски идеи, изпълнени с естетическа изящност и внимание към детайла.

 

 

 

Талантливите стилисти бяха възнаградени за усилията си с няколко приза. Второ място в третото издание на IDEA MODA беше отредено на тандема Десислава Кехайова и Ивайло Владимиров, студенти в МП “Мода, стайлинг и бизнес стратегии”. Бъдещите дизайнери получиха професионална шевна машина и професионална дискова ножица от “Чавдарски ЕООД”.

 

 

На трето място журито нареди колекцията на студентката от Загребския университет Ана Кргович, която получи мултифункционална шева машина JUKI.

 

 

 

Теодора Чифутис и Ани Хаджиева получиха възможността да участват в FEERIC FASHION WEEK в Румъния на 19 юни. Наградата им беше връчена от Мила Захариева, председател и учредител на International Fashion Connection (IFC) и жури в конкурса IDEA MODA. От името на IFC г-жа Захариева връчи още две награди за участие на международно ниво.

„Благодаря на организаторите от НБУ. Това, което видяхте премина през една доста голяма цедка, за да изберем децата, които наистина заслужават да бъдат тук. Моята награда е в качеството ми на организатор и създател наInternational Fashion Connection, истинското ми желание е българската мода да бъде подкрепена, да бъде показана, и всички наши активности да бъдат популяризирани. Така че, моята награда е представяне на колекция и подкрепа за изява на международна сцена на Мария Попова и Гергана Димова“.

Младата дизайнерка Мая Матева от МП “Мода, стайлинги бизнес стратегии” получи професионална фотосесия от Златимир Араклиев и представяне на колекцията си в списание EVA. Наградата връчи главният редактор на изданието Теодора Николова.

„Прекрасно е това, което се случва и е прекрасно, че се случва. Имаме нужда от това, за да могат младите таланти и младите дизайнери да имат стимула първо да творят, защото такива конкурси са стимул, и да бъдат видени. Поздравления за организаторите и участниците. Беше удоволствие и беше откритие за мен.“, сподели главният редактор на EVA.

 

 

Колекциите на младите дизайнери Мария Попова и Гергана Димова, както и на студентката от БП „Мода“ Милица Миланова ще бъдат представени в шоурума на концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен“ 22. Наградите бяха връчени от Нели Митева, основател на платформата и член на журито на IDEA MODA. „За нас като дизайнерска платформа е много важно да бъдем връзката между образованието и професионалната реализация на дизайнерите. Аз самата като дизайнер знам колко е трудно, колко е различно да си студент и след това да можеш да реализираш работата си. Така че, надявам се да помогнем в тази посока.“, сподели Нели Митева.

 

 

Международният конкурс IDEAMODA се реализира с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ в партньорство с концептуална дизайнерска платформа "Иван Асен 22" и IFC. Целта на форума е да се превърне в платформа за изява на младите и талантливи хора от България и Европа. Професионалният подход е в съгласие с най-добрите практики в тази област.

 

 

 

В момента дизайнерите, които имат смелостта да започнат и развиват собствен бизнес в областта на модата в България, нямат много възможности за изява. IDEAMODA е шанс и форум, където те могат да покажат своите визия, способности и таланти, да бъдат оценени подобаващо.

 

Фотокредит: Милена Янкова, Стилиян Мурджев