facebook

Новини

news-nbu-bg_678x410_crop_478b24840a
18.11.2015 15:53
Новини

СЪОБЩЕНИЕ ОТ НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

 

Уважаеми колеги,


В онлайн пространството в последните два дни излязоха и бяха мултиплицирани публикации с невярно съдържание, твърдящи, че на територията на НБУ са се случили набези, че студентите масово не посещават лекции от страх и че в Университета са приети за обучение бежанци. И трите твърдения категорично не отговарят на истината.


След публикуването и разпространението на тези материали НБУ беше обект на засилен медиен интерес и интензивни въпроси от страна на студентите. С оглед успокояване на общественото напрежение, бихме искали да уверим всички, че не е имало такава случка и сме готови да предоставим записите от нашите охранителни камери на разследващи органи, в случай че към тях има интерес. Всички студенти, които се приемат за обучение в Нов български университет, преминават през процедури за прием съгласно закона, а чуждестранните студенти от трети страни и през процедурите на съответните институции.


В Нов български университет протича спокойна учебна и научна дейност с обичаен ритъм.


Бихме искали също така да Ви информираме, че ръководството на университета е в постоянен диалог с представители на всички институции, свързани с увеличения брой бежанци в страната, още от лятото на 2013 г., включително и с Държавна агенция за бежанците и ръководството на Центъра за настаняване, намиращ се в кв. Овча купел, както и МВР.


Взели сме всички мерки, които зависят от Университета, включително за допълнителна осветеност в района в късните часове, постоянен пост на охранителите на всички входове на територията на НБУ, непрекъснато видеонаблюдение с над 100 камери и засилена бдителност на служителите. Предприели сме и ще продължаваме да предприемаме всички възможни мерки, като регулярно актуализираме системата си за сигурност в рамките на закона и на нашите правомощия.


Съгласно изявлението на министъра на вътрешните работи във връзка със случилото се на 13 ноември 2015 г. в гр. Париж, в НБУ се изпълняват всички предвидени от съответните органи препоръки.