Новини

dsc-0019-copy_678x410_crop_478b24840a dsc-0054-copy_678x410_crop_478b24840a dsc-0041-copy_678x410_crop_478b24840a dsc-0056-copy_678x410_crop_478b24840a dsc-0059-copy_678x410_crop_478b24840a
19.07.2017 15:12
Новини

Сътрудничество между Нов български университет и водеща софтуерна компания

Днес в Нов български университет се състоя официалното откриване на Fourth IT Lab

Днес, 19 юли, проф. д-р Пламен Бочков, Ректор на Нов български университет, откри официално уникална по рода си Лаборатория по бизнес информатика, която е резултат от съвместното сътрудничество между НБУ и Fourth. Той акцентира върху неговото бъдещо развитие като отправи покана към водещата софтуерна компания за организиране на научно-практическа конференция, посветена на изкуствен интелект, Big Data и приложението им  в съвременния живот и бизнеса.

 

Гости на събитието бяха членове на Настоятелството и Ректорското ръководство на Нов български университет, ръководители  на департаменти, представители на Fourth, студенти. Водещ бе доц. д-р Петя Асенова, ръководител на департамент "Информатика".

 

 

През есента съвместната дейност между Нов български университет и Fourth навлиза в своята втора академична година. Специалисти от компанията участват с лекции и провеждат практически занятия в учебната програма на университета в програми „Информатика“ и „Информационни технологии“. Fourth е водещ международен доставчик на софтуерни решения за туристическия бранш, с офиси и представителства в Европа, САЩ, Австралия и Азия. Клиенти на компанията са вериги ресторанти и хотели като Hilton, Subway, Legoland, Travelodge, Gordon Ramsаy и много други. Мажоритарен собственик на Fourth са базираните в Ню Йорк Insight Venture Partners.

 

И през новата академична година студентите в своите занятия ще работят по практически проекти по подобие на реалните в бизнеса на Fourth. Лекциите по технология по производство на софтуер, включващи анализ на  изискванията, архитектура и дизайн, организация на работа чрез използване на Agile методи и техники, разработка,  пускане в действие, тестване и  подръжка дават на студентите знания за цялостния жизнен цикъл на софтуерните продукти.

 

 

Като част от сътрудничеството между университета и компанията, Fourth оборудва и обзавежда специализирана компютърна лаборатория във втори корпус на Нов български университет. В компютърната лаборатория от есента ще се провеждат учебни курсове от програмите на департамент „Информатика“ (бакалавърски и  магистърски), с акцент върху разработване на бизнес  приложения. В лабораторията ще се провеждат и съвместни семинари на департамент „Информатика“ и Fourth.

 

Първи такъв семинар по „Информационна сигурност“ ще се проведе през м. септември 2017 г.  Семинарът ще включва принципи и основни  процеси и организация на  дейности по информационна сигурност,  технически мерки за защита,  аспекти на информационната сигурност при разработката и поддръжката на информационни системи и др. Записване за семинара тече в момента. Разходите за обучението се поемат от компанията.

 

 

Във Fourth IT Lab ще се обучават и IT специалисти по специална програма, разработена съвместно от преподаватели от НБУ и експерти от Fourth. Успешно завършилите ще получават сертификат.

 

В своята реч по време на откриването на компютърната лаборатория, Крисчън Бертелсен- изпълнителен директор на Форт-България и главен технически директор на Fourth- очерта бъдещото развитие на сътрудничеството. Той обяви, че компанията ще финансира докторантска програма в НБУ по машинно самообучение. Техническите разработки в резултат от дисертационния труд ще бъдат внедрени от компанията при нейните клиенти.