facebook

Новини

traian_678x410_crop_478b24840a pragha_678x410_crop_478b24840a ana-dria-ianakieva_678x410_crop_478b24840a
28.05.2015 14:59
Новини

Таланти на България

Концерт в Българското посолство в Прага

Текст: д-р Павлина Величкова

Българският културен институт в Прага и Посолството на Република България в Прага от няколко години организират чествания по повод на големи български празници с участието на студенти от програмите на Нов български университет.


По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 21 май 2015 Посолството на Република България и Българският културен институт в Прага организираха в Огледалната зала на Посолството празничен концерт в сътрудничество с Национален фонд „Култура” и Централния фонд за стратегическо развитие към Нов български университет. Домакин на събитието бе Негово Превъзходителство Лъчезар Петков – Посланик на Република България в Чехия.


Концертът, по идея на мениджъра на проекта д-р Павлина Величкова, имаше за цел да представи едни от най-младите таланти в областта на вокалното майсторство и да прехвърли мостове към младежката аудитория, поканена за събитието - ученици и студенти, част от многобройната публика, заедно с дипломати, интелектуалци, представители на академичните и делови среди.


Талантливите млади певци Ана Мария Янакиева – участник в Лятната музикална академия на НБУ и Траян Костов – студент в НБУ, ученици на преподавател Нели Маринкова, заедно с пианиста, композитор и преподавател Юлиян Янев, изпълниха фолклорни обработки, български песни, авторски композиции, джаз и поп импровизации. Концертът започна с авторска импровизация на пианиста Юлиан Янев върху химна „Върви, народе възродени!”. Силно впечатление на публиката направиха вдъхновените изпълнения на Ана Мария Янакиева на две от най-красивите български народни песни – „Девойко, мари хубава” и „Лале ли си, зюмбюл ли си”. В програмата бяха включени и някои от най-известните съвременни български песни, познати на младежката аудитория, а изпълненията на световни образци на поп музиката и джаза разкриха потенциала на младите изпълнители. Траян Костов завладя публиката със силно емоционалното си присъствие и направи символичен завършек на представянето си с песента “Imagine” на Джон Ленън.
Българският посланик Лъчезар Петков връчи награди на студентите българисти от Карловия университет в Прага и учениците от Българското средно общообразователно училище „Д-р Петър Берон“, победители в конкурсите за есе и превод.


Признание за всеотдайната си работа получи д-р Елена Крейчова, преподавател в катедрата по славистика към Философския факултет на Масариковия университет в Бърно, която бе удостоена с почетна грамота на Министерството на културата.


Като част от престоя на екипа от НБУ в Прага на 20 май бе организирана среща и дискусия със студенти от Академията за изпълнителски изкуства - Прага, с модератор д-р Павлина Величкова.

Траян Костов е роден през 1993. Завършил е Национално музикално училище „Любомир Пипков” – София, с пеене. Носител на Grand prix от конкурса „Звездици за Лора” и Grand prix от конкурса „Сарандев”. Участник в последния сезон на „X фактор“, стигнал до 8-ми live. Студент в Нов български университет в класа на преподавател Нели Маринкова. Пише авторска музика.


Ана Мария Янакиева на 10 години печели Гран При от конкурса „Звездици за Лора”. Следват награди от национални и международни конкурси като ”Магията на песента” Търговище, ”Сезони” Бургас, ”Малкият принц” Кишинев, „Сребърна Янтра” В. Търново. Стипендиант на фондация „Димитър Бербатов”. Участва от името на Фондацията в Откриването на българска чешма в Кенсингтън гардънс в Лондон на 26 май 2012 г., организирано от Българския сити клуб с почетен председател принц Кирил. На 10 години е солист на Биг бенда на БНР. На 12 години участва в Лятната джаз академия на НБУ. На 15 години е трета във втория сезон на „Х фактор”. През 2013 е част от концерта на „Българската Коледа” под патронажа на Президента Росен Плевнелиев. На 24 май 2015 участва в концерта на Филхармония „Пионер” за откриване на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици”.