facebook

Новини

img-20230609-145531_678x410_crop_478b24840a
20.06.2023 15:47
Новини

Талантливи студенти от НБУ и други университети се изявиха в престижен конкурс за превод на къс разказ

На 9 юни Галерия УниАрт беше домакин на тържествената церемония по награждаването на победителите в Конкурса за превод на къс разказ от български на чужд език. Организиран от департаментите „Чужди езици и култури“ и „Нова българистика“ на НБУ, конкурсът привлече студенти-бакалаври от НБУ и други университети, които се състезаваха в превеждането на разкази на различни езици като английски, немски, френски, испански и руски.

 

 

На тържеството бяха връчени сертификати за участие на всички участници в конкурса, които също така получиха и парични и предметни награди за своите постижения. Най-добрите преводи бяха отличени и техните автори бяха почетени с по-големи награди.

 

 

 

Специален гост на събитието беше Мирела Иванова - известна българска поетеса, сценаристка, драматург, литературовед и преводач. Присъствието й вдъхнови младите преводачи да преследват своите литературни мечти.

 

 

 

Конкурсът за превод на къс разказ от български на чужд език не само насърчава интереса към литературата и превода, но и помага на студентите да разширят своите езикови умения и да изпитат удоволствието от преодоляването на предизвикателството да превеждат текстове от един културен контекст в друг.