facebook

Новини

tropanka-zaglavna_678x410_crop_478b24840a
24.06.2024 12:18
Новини

Танцова формация „Тропанка“ се завърна с Grand Prix от „Rimini Fest 2024“

Танцьорите от формация „Тропанка“, с ръководител гл. ас. д-р Маргарита Кръстева-Стойчевска,  плениха сърцата на международното жури и публиката със своите изпълнения на Международния конкурс и фестивал за фолклор “Rimini Fest 2024“, в Римини, Италия. Студентите бяха отличени с две награди – първо място  в раздел фолклорни танци и специалната награда на фестивала Grand Prix. Фестивалът се организира със съдействието на Кметство Римини и градската Дирекция за Музика, театър и събития.

ТФ „Тропанка“ е създадена през 2000 година и в нея се включват студенти от различни специалности на НБУ. В групата тази година участваха студенти от бакалавърски програми „Архитектура“, „Интериорен дизайн“, „Графичен дизайн“, „Информатика“, „Право“, „Психология“, „Финанси“, "Кино и телевизия", "Театър", „Туризъм“ и МП "Танцово изкуство.

Главната цел на фестивала е да открие нови таланти, да представи техните умения и мултикултурни традиции пред публиката в Римини, да подпомогне участниците да намерят приятели със сходни интереси, да обогати многонационалната култура чрез взаимно уважение към традициите на другите държави и нации, да популяризира детската и младежката творческа дейност, да подобри професионалните умения и да повиши квалификацията на учителите и художествените ръководители. Членове на журито на фестивала са известни италиански дейци на културата и изкуството.

В тазгодишния танцов форум се включиха млади таланти от Литва, Латвия, Франция и Украйна. Те се състезаваха в различни категории – класически инструмент, поп и джаз пеене, съвременен танц и фолклорни танци.

 

Участието на ТФ „Тропанка“ се осъществи с подкрепата на Студентски съвет на НБУ и Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството.