facebook

Новини

smolian1_678x410_crop_478b24840a smolian2_678x410_crop_478b24840a
30.11.2017 10:11
Новини

Текстилът – изкуство, културна технология и наследство – пътуващ семинар в град Смолян, 17-19 ноември 2017 г.

В пътуващият семинар, организиран от департаменти „Дизайн“ и „Антропология“, участваха студенти от НБУ от програми „Антропология“ и „Мода“ от ФБО и БФ. Партньор на събитието бе Регионалният исторически музей в град Смолян, известен с огромна колекция текстил и облекло. Целите на семинара бяха образователни и изследователски – първи стъпки. Студентите се запознаха с тъкането, една от древните и основни техники за преработка и производство на тъкани. Беше приложен интердисциплинарен подход към темата, част от специализираното познание в дизайна (мода, интериорен дизайн) и антропология. 

Текстилът е резултат от творчество и затова е изкуство, но е и културна технология, защото разкрива отношенията на общности с природна среда, развитието на познание и неговото прилагане, отразява символната стойност на предмети, орнаменти, мотиви. Като наследство той е част от разказа за българската култура. 

Студентите работиха по групи в музея в Смолян, който осигури достъп до колекции от тъкани и 40 облекла от фонда си. Таня Марева, директор на музея, в много интересен разказ представи основни тенденции в развитието на облеклото на българите в регионален план и запознава със спецификата и тънкостите в изработването на родопски костюми.

 

 

С висока познавателна стойност беше и подбраната специализирана литература, по-голямата част антикварна ценност, за изследвания на тъканите и костюма в традициите на българите. Предварително подготвените тъкани и костюми дадоха възможност на студентите за практическо занимание и сетивно запознаване с автентичен текстил. Студентите разгледаха и експозицията на музея, където особено внимание е отделено на тъкани и костюми с оглед спецификата на региона. 

Участието на преподавателите – проф. Е. Панайотова, доц. Е. Тодоров, гл. ас. д-р Кр. Савова и доц. д-р И. Бокова, и в пътуващия семинар даде възможност за придобиване на допълнително специализирано познание на студентите.