facebook

Новини

cover-borislava_678x410_crop_478b24840a
16.04.2021 12:57
Новини

Телевизионно предаване „Професия: студент“

Телевизионното предаване със заглавие „Професия: студент“ с времетраене над 100 мин. беше част от колективна практическа задача на студентите по ТВ режисура във втори курс към департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. Общият брой на участниците в проекта беше близо 80. Разделени в екипи от по 5 човека, студентите успяха да реализират възложените задачи за разработване на сценарий, комуникация с поканени гости, организация на всички дейности, заснемане и подготовка за постпродукция на предвидените модули в предаването. 

По своето съдържание продукцията беше предназначена за аудитория от студенти, преподаватели, както и всички останали представители на университетската общност. Темите в предаването успяха да запознаят зрителите с основните настоящи проблеми, които вълнуват студентите преди, по време на, и непосредствено след завършване на висше образование. Част от гостите в „Професия: студент“ бяха министърът на образованието Красимир Вълчев, психологът Мадлен Алгафари, журналистът Кузман Илиев, режисьорът Магърдич Халваджиян и актрисата Мартина Апостолова.





Основната цел на проекта беше да стартира реалната практическа дейност на РТЦ на НБУ в създаването на собствена студентска ТВ програма. За съжаление втората вълна от коронавирус и наложените нови органичения осуетиха част от реалните намерения. Това обстоятелство извика нуждата от хибридно осъществяване на заданието. По този начин започна използването на натрупания опит в първото виртуално студентско предаване на НБУ „Език под лупа“ от началото на пандемията и се направиха виртуални дискусии, съчетани този път с напълно реални телевизионни анонси в студиото на РТЦ в НБУ в средата на месец декември. Това даде изключителния шанс на голям брой студенти да продължат практическите си занимания, въпреки ограниченията и да създадат отново нова форма и отново за първи път.

Изданието се излъчи в навечерието на новогодишните празници в социалните мрежи и youtube каналите на НБУ. То успя да привлече голяма аудитория и извън средите на студентите и университетската общност, чрез участието на популярни гости в много актуалните дискусии.

Предаването беше осъществено с помощта и на редица преподаватели и служители на НБУ. Автор и супервайзер на проекта – Борислава Димова, главен оператор – Петър Петров, сценографи – д-р Христина Дякова и Георги Батилов, звуков дизайн – д-р Емил Трайчев и Димитър Бенков, консултант и организатор – Елена Гюрова и Юлия Нанчева, технически сътрудник – д-р Петко Якимов, водещи – Християна Стоименова и Калин Калчев. Чрез съдействието на проф. Людмил Христов, доц. д-р Кристиян Постаджиян и доц. д-р Илия Кожухаров се подбраха и уговориха гостите, графичното оформление и финалната постпродукция на изданието.
Създаването на предаването „Професия: студент“ има свой бъдещ потенциал много отвъд функцията си на телевизионен студентски продукт, който да ни среща с проблемите, начина на мислене и живот на студентите в България както и да осъществи практически занимания за студентите на НБУ. Този проект е създаден като подходяща основа за оформяне на професионална „библия“ на един бъдещ ТВ формат, чрез която да се изведе функционална схема на работещ регулярен модел на всички бъдещи тв предавания на НБУ. По практиката и моделите на подобни референтни „книги“, разработвани за едни от високо професионално направените и най-гледани тв формати по света като „The Voice“, „Got Talent“, „Masterchef“, ще може последователно да се опише в най-малки подробности как, кога, какво и по какъв начин трябва да бъде направено, за да се постигнат максимални резултати без прехвърляне на срокове и със сведени до минимум рискове от грешки.
В чисто образователен смисъл, изготвянето на матрица от различни проподаватели и специалисти в областта би могло да се превърне в съвсем ново и уникално по рода си практическо студентско ръководство, отварящо врата и за нови дисциплини в областта на ефирната и онлайн телевизии.