facebook

Новини

ushev2_678x410_crop_478b24840a
07.12.2022 17:13
Новини

Тео Ушев пред студентите на НБУ: „Животът е сън и всичко е игра“

Броени дни след официалната премиера за България на филма „ф1.618“ с автор Теодор Ушев, световноизвестният графичен дизайнер, плакатист и аниматор проведе първия си майсторски клас в България. На 2 и 3 декември Нов български университет срещна десетки млади бъдещи аниматори от НБУ и други университети с едно от най-емблематичните имена на съвременното кино.

Майсторският клас „В мрежата на следобедните сънища“ се проведе в две части в които, през призмата на собствената си практика Тео Ушев трасира техники и методи за създаване на кино изображението.

 

 

„Животът е сън и всичко е игра“. С тези думи Ушев посрещна студентите в галерия УниАрт.

„Ще си говорим за разказване на истории, за създаване на емоции. Ще се опитам да направим упражнение по кино, за да видите колко лесно е да се прави кино. Най-хубавото нещо на правенето на кино и въобще на творчеството е, че може да бъде правено чрез игра, чрез забавление. Аз не вярвам в творчеството, което се създава насила. За мен важното в създаването на едно художествено произведение, независимо дали става дума за кино, или за рисунка, за плакат, картина, трябва да бъде нашето удоволствие. Това трябва да бъде нашето усещане, че създаваме нещо уникално. Това усещане да се намираме в една детска главоблъсканица. Това е много важно. Сигурно не ми вярвате, но се надявам до края на майсторския клас да съм ви убедил в тази теза и да намерите вашия начин на правене на игра.“

 

 

Да се докосне до творец като Тео Ушев е полезно за всеки студент, смята дипломантът в БП „Анимационно кино“ Теодор Ралев, един от участниците в майсторския клас: „Тео Ушев ни разкри доста от тайните на световното анимационно кино. За мен най-полезно беше това, че той разказа за неговите филми, за начина, по който ги е правил и всичко, което стои зад тях. Как са се зараждали идеите, откъде е получавал вдъхновение, техниките, които е използвал“. Още докато следва в НБУ Теодор Ралев участва в продукцията на два късометражни анимационни филма на Стефан Войводов „8848“ и „Океания“, където е главен аниматор. Споделя, че анимацията винаги е била в сърцето му.

 

 

 

„Исках да разбера как Тео Ушев създава историите си, особено след като видях и последния му филм „ф1.618“, разказва Алекса Траянова - студент в четвърти курс на БП „Анимационно кино“ и допълва: „След двата дни с него седнах и редактирах сценариите, които подготвям за мои дипломни филми. Помогна ми с това, че ни показа по схема как се изграждат истории и как да стигнем по-лесно до правилния сюжет.“

Калина Димитрова, която също е от БП „Анимационно кино“, споделя, че този тип майсторски класове са много важни, защото срещат студентите с творци с различен опит, различен метод на работа и от всеки от тях можеш да научиш нещо ново и да го вземеш за себе си.

 

 

В майсторския клас се включи и преподавателят от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ гл. ас. д-р Енчо Найденов. „Тео Ушев ни каза неща, които се отнасят не само до анимацията, но могат да се отнесат и към другите изкуства, като фотографията и музиката. Общото между всички тях е историята. Това, което казваш на публиката, и че то е по-важно от всичко друго. Той разви теорията, че всеки творец трябва да остане верен на себе си и да изразява това, което чувства, а не сляпо да подражава на чужди автори. И аз смятам, че в момента, в който един автор престане да харесва и да се забавлява с това което прави, неговият творчески път е приключил“, разказа преподавателят в БП „Фотография“.

 

Тезата на д-р Найденов напълно съвпада и с виждането на Тео Ушев за създаването на изкуство.

 

„Всеки един от нас може да направи произведение, което да вълнува, независимо дали става дума за кино, поезия, разказ. В човека е вродено усещането да създава, това е най-важното. Самото раждане, самият живот вече е съзидание. Това може да бъде дори засаждането на едно дърво. Защото засаждането на едно дърво е художествен акт. И когато то порасне и вие го снимате и ги публикувате в Instagram, то вие вече сте създател. Не само този, който го засади, но и този, който го е заснел - избрал е композицията, светлината, вие вече сте създател. Написвайки текст, вие вече давате име на това създание. И колкото по-красива е снимката, колкото по-умен е текстът, толкова по-въздействащо е това ваше произведение. Вие вече ставате артист“, сподели с аудиторията Ушев. Любопитството и желанието за усъвършенстване са най-важните характеристики, които имат българските студенти, допълни световноизвестният аниматор.

 

 

„В мрежата на следобедните сънища“ беше реализиран по покана на изпълнителния директор на университета д-р Георги Текев и със съдействието на Училище за професионално и продължаващо обучение.

 

Началото на майсторския клас е съпътствано от изложба с плакати на Тео Ушев в галерия УниАрт, която може да бъде разгледана до 23 декември.

 

На 28 ноември НБУ представи ретроспектива на анимационните филми на Теодор Ушев в киносалона на университета. Събитието беше организирано от преподавателите по анимационно кино в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ ас. Весела Данчева и ас. Иван Богданов.




В селекцията бяха включени десет заглавия от анимационните филми на Теодор Ушев, създадени през последните 17 години. Филмите му печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция.

 

От 2010 г. Тео Ушев преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света, включително в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон, Будапеща и много други.


Очаквайте видео интервю с Теодор Ушев, дадено специално за НБУ.