facebook

Новини

rad1_678x410_crop_478b24840a rad3_678x410_crop_478b24840a rad4_678x410_crop_478b24840a
13.12.2017 11:36
Новини

Участие на изследовател на НБУ в дебат в Париж за бъдещето на Европейския съюз, в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС

Д-р Радосвета Кръстанова, директор на Франкофонския център за академични постижения в НБУ, доктор по политически науки на НБУ и Университета на Бургундия, Франция и преподавател в департамент „Романистика и германистика“, взе участие като представител на българската академична общност в ежегодната международна конференция на европейската мрежа EuropaNOVA – „Действие за една политическа Европа“, която се състоя на 9 декември в Париж. Събитието, което се проведе под надслов „Européens, ce qui nous unit est-il vraiment plus puissant que ce qui nous sépare?“ („Дали това, което ни обединява като европейци е по-силно от онова, което ни разделя?“), събра изследователи, политици, експерти, деятели на културата и изкуството, журналисти и млади лидери от Западна и Източна Европа. Д-р Кръстанова представлява България, по-малко от месец преди страната ни да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС.

 

 

 

 

Конференцията, която се провежда от 13 години насам, се фокусира върху основните предизвикателства пред Европейския съюз и очерта значимите области, на чието развитие Съюзът разчита, за да запази своите позиции в света и да гради устойчивост в бъдеще – култура, околна среда и борба с климатичните промени, екологична икономика, разширяване и укрепване на общия европейски пазар, дигитален суверенитет и дигитална революция, конкурентоспособност и иновации, бъдещето на храните, развитие на демократичните практики и изграждане на една „Европа на гражданите“.

 

 

Д-р Радосвета Кръстанова участва в заключителната дискусия на конференцията, заедно с Арнолдас Пранкевичус, представител на Европейската комисия в Латвия, Пиер-Александър Англад, депутат във френския парламент и заместник-председател на Парламентарната комисия по въпросите на евроинтеграцията, Нора Хамади, замeстник-председател на Асоциацията на европейските журналисти и журналист в Europe Senat и Шанен Вале, икономически експерт във Фондация „Джордж Сорос“, бивш съветник на председателя на Европейския съвет и на министъра на икономиката на Франция. Дискусията бе модерирана от проф. Едуар Годо, преподавател по история в Sorbonne Nouvelle и политически съветник в Европейския парламент. Д-р Кръстанова представи акцентите на българското европредседателство и открои ползата от европейската интеграция за сближаването на Западна и Източна Европа. Тя посочи, че благодарение на програми като Еразъм и Еразъм +, броят на френските и франкофонските студенти в НБУ се е утроил за последните няколко години.

 

 

Събитието се проведе под патронажа на Натали Лоазо, министър на Франция по европейските въпроси, която закри събитието, след като представи френската позиция за бъдещето ва ЕС .