facebook

Новини

councour_678x410_crop_478b24840a
16.12.2020 17:03
Новини

Участие на Нов български университет в „Изборът за награда Гонкур в България 2021“

Автор: Магдалена Божкова, департамент „Чужди езици и култури“

 

За втора поредна година екип на НБУ участва в инициативата на Френския институт в България в партньорство с Академия „Гонкур“ и издателство „Парадокс“ –  избор на роман за наградата Гонкур за 2021 г. Участниците са ученици и студенти от гимназии и университети, в които се изучава френски език.

Проектът се осъществява на няколко етапа, които включват писане на продължение на откъс на един от четирите романа-финалисти за наградата „Гонкур“, четене на целите произведения, обсъждане и избиране на един от романите. Във финалния етап екипите от страната се събират и избират романа победител, който след това се превежда на български език. Почетен гост и председател на журито е авторът, спечелил наградата „Гонкур за България“ за предходната година.

Тазгодишният екип на НБУ включва студенти-франкофони от програмите на четири департамента („Чужди езици и култури“ – Виолета Василева, „Кино, реклама и шоубизнес“ – Борис Кръстин и Михаил Иванов, „Когнитивна наука и психология“ – Стоян Мурджев и Йоана Ангелова и „Политически науки“ – Мирто Испириду).

Ръководител на екипа е Магдалена Божкова, преподавател в департамент „Чужди езици и култури“.

Наградата „Гонкур“ (Prix Goncourt) е най-престижната литературна награда във Франция. Учредена по волята на братята Жул и Едмон дьо Гонкур през 1902 г. , тя се определя ежегодно от  членовете на Академия „Гонкур“ (избирани сред най-изтъкнатите писатели на своето време). Награденият роман се счита за най-значителното художествено произведение в проза, написано на френски език за годината, като не е задължително авторът да е французин.

Изображение: Facebook