facebook

Новини

1333551_678x410_crop_478b24840a
04.05.2020 12:52
Новини

Учени изследват как се променя речта на малките деца по време на социална изолация

Ръководител на проекта за България е доц. д-р Елена Андонова

Учени от 25 изследователски екипа, сред които психолози от Нов български университет, проучват как се променя речниковият запас на децата на възраст между 8 и 36 месеца в периода на ограничителни мерки заради COVID-19.

Първите 3 години от живота на детето са период на големи промени. Част от тях са свързани със способността му да общува. Изследвания показват, че през втората и третата година децата научават средно по 40 думи на ден. Броят на думите, които децата научават, е свързан и със средата на детето. 


Целта на изследването, в което участват семейства от 14 държави, е да се разбере как мерките за социално дистанциране, т.е. това, че децата сега прекарват цялото си време вкъщи, вместо на ясла и детска градина, повлияват на тяхното езиково развитие. На базата на проучването психолозите ще съставят препоръки как родителите да организират ежедневието на децата си при бъдещи ситуации на карантина и налагане на ограничителни мерки. 

 

Изследването се извършва под формата на онлайн въпросници за родители, които могат да се включат в него тук.


До момента участие в анкетата са взели над 2500 семейства.

 

Идеята за проучването е на Наталия Картушина и Жулиен Майор от Университета в Осло, Норвегия (BabyLing ). Към тях се присъединяват психолози от САЩ, Великобритания, Канада, Швейцария, Германия, Франция, Испания, Турция, Нидерландия, Израел, Полша, Русия, Саудитска Арабия и България.

 

Екипът в България се ръководи от доц. д-р Елена Андонова – ръководител на департамент „Когнитивна наука и психология“ в НБУ. В организацията се включва и Михаела Барокова – докторант по психология на развитието от Boston University.