facebook

Новини

untitled-5_678x410_crop_478b24840a untitled-3_678x410_crop_478b24840a untitled-2_678x410_crop_478b24840a
13.05.2019 16:19
Новини

Успешно завърши Първата експедиция на НБУ до древна Ликия!Студенти (включително алумни), преподаватели и колеги участваха в незабравимото приключение да откриват антични градове и паметници в Ликия (югозападния ъгъл на днешна Турция). Посетихме осем антични града, в някои от които не са извършвани разкопки или реставрационни дейности. Така че участниците можаха да се докоснат до автентичната атмосфера на елинистическите и римски градове в Анатолия и да почувстват откривателския дух. Някои от античните градове като Антифелос и Телмесос са изчезнали под съвременните селища и там видяхме само отделни паметници и посетихме музеите.
Пътешествениците имаха удоволствието да се насладят на над десет антични театъра – в доста добро състояние. Студентите можаха да отличат гръцкия театър, строен в естествен хълм, обикновено с панорамна гледка, от римския, който е издигнат на равно място. Някои от тях се използват и сега за концерти и представления.

Все пак емблемата на Ликия си остават скалните гробници и саркофазите, каквито видяхме стотици. В Каш, древния Антифелос, дори организирахме нощна експедиция от най-ентусиазираните пътешественици за намирането на една по-специална гробница от гръко-персийски тип. И успяхме!
Красивата крайбрежна ивица, плажовете и кокетните малки градчета допълваха прекрасната атмосфера на експедицията. С лодка стигнахме до древния Каунос, а на връщане ловихме раци.Надяваме се експедиционният и откривателският дух да владее и занапред нашите студенти и колеги!