facebook

Новини

uchenici_678x410_crop_478b24840a
02.04.2019 13:29
Новини

В Нов български университет се състоя средношколски конкурс по превод за ученици

Департамент „Чужди езици и култури“ на Нов български университет организира Средношколски конкурс по превод за ученици от XI и XII клас, който  се проведе на 16 март 2019 г. в Университета. Условиeто на конкурса се състоеше в превод на два кратки текста на актуална и интересна за кандидатите тематика от и на български език и чужд език (английски, немски, френски, испанскииталиански и руски). По време на надпреварата учениците имаха възможност да ползват речници на хартиен носител.
 
След конкурса учениците и техните учители разгледаха университета и се запознаха с условията на обучение в едно от най-модерно оборудваните висши учебни заведения в страната, както и с разнообразните високотехнологични ресурси и отличната база за творческо развитие на разположение на студентите, които се обучават в университета. Мнозина от тях потърсиха и конкретна информация за програмите на НБУ, включително и тези в областта на филологията.
 
Конкурсът се провежда за втори път. В него взеха участие 219 ученици от 41 училища от 15 града на България. С това е поставено е началото на успешна традиция за развиването на преводаческите умения на учениците, наред с чуждоезиковите им компетенции и двуезична грамотност. Създадени са предпоставки за ползотворно бъдещо сътрудничество между средните училища в страната и филологическите програми на Нов български университет в областта на обучението по чужд език и по превод.

Официалната церемония по връчването на наградите ще се проведе на 05 април 2019 г. от 13.00 ч. в Галерия УниАрт на Нов български университет. Трите най-добри превода на шестте езика са отличени с материални награди. Предвидени са и парични награди за трите най-добре представили се училища, както и поощрителни предметни награди.

Резултатите от конкурса, имената на отличените ученици и списъка с наградените училища можете да проверите на следния линк. След церемонията учениците и техните учителите ще могат да разгледат и обсъдят писмените си работи със специалисти по превод на шестте езика.