facebook

Новини

p3722773_678x410_crop_478b24840a
19.12.2023 16:50
Новини

В огледалото на Рембранд

На вълнуваща и вдъхновяваща церемония Галерия УниАрт представи новия си интердисциплинарен проект „В огледалото на Рембранд“. Изложбата включва висококачествени репродукции на хелиогравюри на Рембранд, поставени в диалог със съвременната култура и с възприятията на студенти и преподаватели от Нов български университет.

Събитието беше открито от доц. д-р Кристиян Постаджиян, зам. – ректор на НБУ и посланик Симон ван дер Бург (Посолство на Кралство Нидерландия).

 

 

„Бих казал, че това е една различна изложба. Изложба, която не просто представя произведения на изкуството на един велик творец. Но и изложба, която провокира диалог. Диалог, на първо място със студенти и преподаватели, които интерпретират това изкуството. А всички ние знаем, че да интерпретират могат само тези, които знаят най-много. В този ред на мисли, това е диалог, чрез който се постига най-висша форма на образование. Тази изложба е диалог и с публиката, която става жив свидетел на тази интерпретация. Диалог на отминали, настоящи и бъдещи епохи. Бих добавил и диалог във време, в което като че ли повече говорим на себе си и по-малко на околните. Благодаря на всички институции и хора, които правят реализирането на тази изложба възможно.“

Посланик Симон ван дер Бург приветства откриването на изложбата и подчерта доброто сътрудничество между двете институции.

 

 

„Много сме горди, че в България може да се видят произведния на прочутия Рембранд. И не само негови, но и на хора, вдъхновени от художника, което е едно от най-важните неща в изкуството – да вдъхновяваш. И всеки път, когато идвам в Нов български университет, аз установявам колко е важно включването на младите хора, студентите.“

Трима студенти от департамент „Изящни изкуства“, с ръководители доц. д-р Калина Христова и д-р Васил Ангелов, бяха отличени в конкурсa „Интерпретации на Рембранд“, който се организира в рамките на проекта. Георгий Шишкин спечели първа награда с работата му "Стената", която очарова журито с дръзката интерпретация на гравюрата "Жертвоприношението на Авраам", представена в неочаквана и модерна градска среда. Второто място беше присъдено на "Бащата" на Йоана Ласкова, а третото място си поделиха Александър Лазарков и Лилия Александрова, които получиха равни точки от журито.

 

 

Победителите получиха грамота от НБУ и керамика Delft Blue от Посолството на Кралство Нидерландия. Целта на конкурса беше да предизвика студентите да покажат своята креативност и да представят художествени интерпретации на офорти на великия майстор. Творбите на всички участници са изложени в галерия УниАрт заедно с близо 40 офорта на Рембранд.

Студентите от департамент „Медии и комуникация“ Рая Димитрова, Роди Ушева, Алекса Кирова и Тея Симова, под ръководството на д-р Жюстин Томс, представиха свое задълбочено проучване "Рембранд в дигиталното пространство".

 

Доц. Снежина Петрова откри събитието с поемата „Късните автопортрети на Рембранд“ на Елизабет Дженингс в превод на проф. Александър Шурбанов. Под нейно и под ръководството на доц. д-р Анна Пампулова, талантливите студенти от департамент „Театър“ – Калоян Жеков и Радост Гарабийска, закриха събитието с поемата на Йосиф Бродски, „Рембранд. Офорти.“, в превод от руски на Боряна Кацарска – официален гост на събитието. Студентите изпълниха и танцова миниатюра по музика на нидерландския композитор Константин Хюйгенс.

Проф. Явор Конов, д-р, д.н., изнесе любопитна презентация на тема "Музикални образи от епохата на Рембранд". В продължение на 2 месеца преподавателят от департамент "Музика" издирва и подбира източници на информация, посветена на творби на художника, която представи пред гостите на събитието. 

Куратори на изложбата в Галерия УниАрт на НБУ са д-р Тодор Петев (преподавател по изкуствознание и музейно дело в Нов български университет, създател на Фондация „Моят музей“), асистент куратор – Надежда Янакиева от Галерия „УниАрт“ и студенти от програма Изкуствознание и Артмениджмънт. Изложбата може да бъде разгледана до 15 февруари 2024 г.


 

Интердисциплинарният проект на Център Българо-европейски културни диалози и галерия УниАрт на НБУ –  „В огледалото на Рембранд“, продължава на 9 януари 2024 г. със събитието „Рембранд фест“, което ще гостува в Театрална зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ). В „Рембранд фест“ ще вземат участие кураторите от Райксмузей (Амстердам) д-р Фризо Ламертсе и д-р Ерик Хинтердинг, които ще говорят за „Рембранд като иновативен график – техники, идеи, ефекти“ и ще представят „Съвременни кураторски практики“. Д-р Боряна Кацарска, Явора Петрова и доц. д-р Ясен Захариев (НБУ) ще говорят по темата „Художествени, литературни и философски подходи към Рембранд“, а Мартин Петков и Страхил Йорданов - за „Дигиталното преживяване и Рембранд“ и проекта „Vincent Meets Rembrandt“.