facebook

Новини

kristalna-lira_678x410_crop_478b24840a
03.11.2016 10:40
Новини

Връчиха националните награди "Кристална лира" в Деня на народните будители

С най-голяма радост Ви информирамe, че на 1.11.2016 година за 20-и пореден път Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио организираха тържествена церемония по връчването на Националните награди за музикално и танцово изкуство „КРИСТАЛНА ЛИРА 2016″. Събитието се състоя по традиция в Деня на народните будители – 1 ноември от 19.00 часа в залата на Държавен музикален и балетен център (Музикален театър в София на пл. Левски).

Годишните награди „Кристална лира“ в Република България са най-високите награди в професионална област 8.3. Музикално и танцово изкуство и се присъждат за особено големи заслуги в 17 категории.
Тази година Нов български университет получи няколко награди – чрез своите щатни преподаватели, студенти и алумни.

Към тези категории има и специална награда за музикално изпълнителство и цялостен принос към културата на Столична община. Миналата година тя бе присъдена на проф. д-р Марио Хосен. Тази година наградата получи проф. д-р Людмил Ангелов. И двамата професори са щатни преподаватели в НБУ и са част от публичния имидж на университета сред музикантските и интелектуалните среди в страната, което работи както за програмите по музика, така и за всички програми и дейности на НБУ.

Освен това Наградата и обичта на публиката спечели Александър Митев!

Браво на наградените и нека се радват още на много награди!

СПЕЧЕЛЕНИ НАГРАДИ „КРИСТАЛНА ЛИРА 2016“
от преподаватели и алумни на Нов български университет

НАГРАДАТА НА СОФИЯ
ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ (пиано) и ВЕСКО ПАНТЕЛЕЕВ-ЕШКЕНАЗИ (цигулка) –– за концерта „Танго” на 26 май 2016 г. в зала „България” с повторение на 28 май 2016 г. в рамките на Европейски музикален фестивал и едноименния албум, издаден по повод 20-годишнината на ансамбъла.

Категория ЗВУК И ЗВУКОВ ДИЗАЙН
УЧЕБНО-ПРАКТИЧЕСКИ И ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР ЗА КОМПЮТЪРНО МУЗИЦИРАНЕ И КОМПЮТЪРНА ЗВУКООБРАБОТКА НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ – за проект „Планетите” – премиера на 01.12.2015 г., за проект „Сливания” – премиера на 25.05.2016 г. и за проект „Светлина” – предпремиера на 06.07.2016 г.

Категория ДЖАЗ
КАМЕЛИЯ ТОДОРОВА – за поредицата от блестящи срещи с публиката през годината в партньорство със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ под диригентството на Славил Димитров в програмата „Нощи в бял сатен“ – в парка на двореца „Врана“ и в Зала 1 на НДК; с „Брас асоциация комбо“ и нейни студенти от Нов български университет в три концерта под мотото „Приказка за любовта безкрай“ – на фестивала „Аполония“ в Созопол и в „София лайв клуб“.

Категория КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ
ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ (пиано) и СТОЙКА МИЛАНОВА (цигулка) –– за сонатния концерт на 13 юни 2016 г. в зала 6 на НДК-София с програма: Шуберт, Брамс, Цезар Франк.
Алумни на НБУ

НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА „КРИСТАЛНА ЛИРА“
АЛЕКСАНДЪР МИТЕВ (бас-баритон) – за ролята на Мама Агата в опeрата „Viva la Mamma” от Гаетано Доницети, режисьор Георги Симеонов, диригент Христо Павлов в театър „Освобождение” – София през м. юни 2016 г.

Категория ПОП И РОКМУЗИКА
„ФОНДАЦИЯТА” (Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов, ВЕНКО ПОРОМАНСКИ) – за популяризиране на съвременната поп и рок класика в едноименен албум, придружен от книга, с музика, записана със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Григор Паликаров; за представянето на албума на концерт в Зала 1 на НДК; за концерта на фестивала „София моно“ и с Бургаската филхармония – на фестивала „Аполония“.


Категория ДИРИГЕНТ
НАЙДЕН ТОДОРОВ – за изпълнението на операта „Селска чест” от Маскани и премиерата на Стабат Матер от Росини на 11 декември 2015 г. в Русе, операта „Турандот” от Пучини на 24 февруари 2016 г. в НДК – София; за закриването на фестивала „Мартенски музикални дни`2016” със солисти Волфганг Давид (цигулка) и Мария Цветкова (сопран), с участието на хор „Проф. Васил Арнаудов”; за операта „Бал с маски” от Верди на 21 април 2016 г. в НДК-София и за концерта с Русенска филхармония в рамките на фестивала „Австрийски музикални седмици” на 13 май 2016 г. в Русе.

 

Текст: проф. д-р Милена Шушулова 

Снимка: СБМТД