facebook

Новини

2855596_678x410_crop_478b24840a
12.04.2023 16:42
Новини

Връчиха Наградите за човешка доброта в НБУ

На емоционална церемония в Аулата бяха връчени вторите Награди „Серафим“. Десетки мъже и жени със сълзи на очи, благодариха за признанието за доброволческата им работа при спасяването на хора под руините на земетресенията в Турция и Сирия. 57 пещерни спасители, планинари, водолази, водачи на спасителни кучета, хора с различни професии, приели като своя житейска мисия да бъдат доброволци, дадоха на всички нас урок по човечност.

 

 

 

Събитието откри ректорът проф. Пламен Дойнов, д.н. с думите:

„Добротата сама по себе си е безсмислена, ако не е споделена. Ако не е разпространена в мрежа между повече хора, които създават общество. Ако не е заразителен пример, ако не създава общности. Ето защо тези награди са знак именно за това – да правят нашата доброта по-голяма, да я умножават. И нещо изключително важно – да правят така, че да възпитават българите и българското общество да не си избира любими жертви и само на тях да помага.

Избирателният хуманизъм няма място в нашите сърца и в нашето общество. Когато не си избираме любими жертви, а помагаме на всички жертви, именно това е най-високото човеколюбие.“

 

 

Нов български университет е домакин за втора поредна година на тържествената церемония по връчване на Наградите за гражданска доблест и човешка доброта „Серафим“, присъждани от Граждански форум под егидата на Президента Петър Стоянов.

 

 

В словото си Петър Стоянов припомни философията на наградата и разказа за миналогодишните носители на отличието, оказали помощ на украинския народ. „Тези хора са едни и същи – подчерта президентът Стоянов. – Те помагат на бежанците, те са първите отзовали се на помощ на бедстващите от наводненията в Карлово. Поривът им да тръгнат в студа часове след мощните трусове към турските градове Атакия и Хаят и да действат с целия си професионализъм и саможертвеност, е впечатляващ. Имаме страхотни сърцати мъже и жени, поклон!“

Петър Стоянов подчерта необходимостта от приемането на закон за доброволчеството у нас, с което предизвика аплодисменти в залата.

Голямата награда „Серафим“ за изключителна съпричастност получи Националната асоциация на доброволците в България. Председателят на асоциацията Ясен Цветков обясни защо е важно доброволците да получат признание именно днес:

 

 

„Защо благодарим и защо е важно да сме тук? Ние станахме свидетели на безпрецедентно обединение само в рамките на няколко часа, когато се случи трагедията в Турция. Ние сме хора  с различни професии, различни ангажименти. Живеем в над 20 населени места в страната. Колкото и да имаме опит, имахме нужда от помощ и в нас повярваха стотици организации, които помогнаха материално за да можем да тръгнем към Турция и да сме спокойни. Това е изключително показателно за нивото на нашето гражданско общество.“

 

 

Наградата „Серафим“ за дарители получи кмета на община Борино, Мустафа Караахмет. Жителите от редица села в общината са събрали значителни финансови средства и тонове хуманитарна помощ за бедстващите в Турция и Сирия. Развълнуван кметът Мустафа Караахмет благодари за оказаната чест с думите: „ Поздравявам всички български доброволци, както и жителите на Борино, които независимо от своята партийна, етническа или религиозна принадлежност, показахме, че в трудни моменти сме единни.“

 

 

Сдружение „Пещерно спасяване“ при Българска асоциация на спелеолозите беше отличено с наградата за организация. Пожарникарят Кирил Христов и кучето му Килиян, пропътували над 4 500 км от Швеция с кола и спасили 18 човека след земетресенията в Турция, получиха наградата за спасител.

Статуетките връчи миналогодишният носител на наградата за личност Тихомира Методиева, която на финала на церемонията цитира писателя Марин Бодаков: „Познаваме се кои сме в общите усилия да намалим страданието.“

 

 

Сред получилите признание десетки доброволци беше и възпитаник на НБУ – медицинският специалист от Детската болница в София - Свилен Делчев, включил се с спасителните дейности в Турция.

Водещи на събитието бяха писателят и преподавател в НБУ д-р Митко Новков и правозащитният журналист Юлиана Методиева.

 

 

Наградата „Серафим“ беше учредена през лятото на 2022 г., а в организацията участват президентът на България Петър Стоянов (1997-2002 г.) учени, писатели и журналисти.  Сред тях са проф. Георги Фотев, проф. Васил Гарнизов, проф. Христо Тодоров, проф. Михаил Неделчев, проф. Екатерина Михайлова, проф. Ивайло Търнев, проф. Ивайло Знеполски, доц. Снежина Петрова, проф. Николай Габровски, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Димитър Бочев, Митко Новков, Юлиана Методиева, доц. Огнян Минчев, Иглика Трифонова, Костадин Бонев, проф. Димитър Вацов, Веселин Стойнев, Владимир Йончев и др. Към организационния комитет за наградата се включват Нов български университет, Софийският университет и българският ПЕН клуб.