facebook

Новини

2677115-copy_678x410_crop_478b24840a
14.10.2022 18:53
Новини

Връчиха първата по рода си Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ





Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“ получи голямата Награда за цялостен принос в помощ на украинските бежанци. На емоционална церемония в Аулата, съпътствана от бурни аплодисменти и сълзи на благодарност бяха отличени доброволци и организации, които подадоха ръка на бягащите от войната в Украйна.




Председателят на „Мати Украйна“ Олена Коцева благодари за съпричастността на всички доброволци и дарители: „Който се съмнява, че българинът е добър, че добротата е вътре в него и трябва да я пусне на свобода, да дойде при нас в центъра, за да види. Нито една неправителствена организация не би могла да оцелее осем месеца без помощта на хората в България. Аз се гордея с това, че ние заедно сме изнесли в Украйна хуманитарна помощ от 54 тона. През нашите сметки минаха повече от 1.5 млн. лв. Това са парите на пенсионери, на майки, на деца, които са застанали рамо до рамо с нас.“

 

Президентът на България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов, под чиято егида се провежда кампанията, определи войната в Украйна, като най-бруталното действие в съвременната история. Той благодари на всички хора, оказали помощ на украинските бежанци от началото на войната. „На хора в нужда трябва да се помага, без значение къде са и какви са. Те го направиха с изключително достойнство и ангажираност. Възхищаваме се на тези хора, защото помагайки на бежанците в Украйна, помагат и на нашето общество да култивира качествата на солидарност, чувство на отговорност към по-слабия и безпомощния, заяви президентът. Това е незаменим урок, който няма как да се научи дори и в училище, каза в словото си Стоянов.

 

 

Председателят на Настоятелството на НБУ проф. д-р Веселин Методиев добави, че такива събития бележат смисъла в доброто. „Няма как да има отговор на въпроси без доброто, няма как да има смисъл без доброто. Оглупяването съпътства модерния свят и това може да роди уроди, както породиха в Кремъл, но защитата в цялото това нещо сме ние хората и то през умението ни да бъдем добри“.

 

 

На церемонията присъства Посланикът на Украйна Н.Пр. Виталий Москаленко, който също благодари на всички българи, включили се в помощ на украинските бежанци.  

„За мен е голяма чест да присъствам в тази зала и е голямо удоволствие на наблюдавам връчването на награди за хора, които проявяват висша степен на емпатия и състрадание, помагайки на украинските бежанци, които страдат и бягат от жестоката руска агресия на Путинския режим.“

 

Големите "призове" бяха връчени от украинските бежанки Евгения Сергеева, Олга Кузева и Таня Тошева. За активна помощ от самото начало на войната в категория "Бизнес" наградата отиде при Манол Пейков. За лична отдаденост и съпричастие приза взе Тихомира Методиева. Никола Рахнев от сдружение "Прегръдки" бе награден за това, че е направил Перник дом за украинските бежанци.

Грамоти получиха и много фондации и сдружения, оказали помощ на украинските бежанци.

 

Водещ и модератор на събитието беше журналистът и общественик Владимир Йончев, който е и председател на журито с членове литературния критик Митко Новков, журналиста Юлиана Методиева и проф. д-р Димитър Вацов от Нов български университет.

Наградата беше учредена през лятото на 2022 г., а в организацията участват президентът на България Петър Стоянов (1997-2002 г.) учени, писатели и журналисти. Сред тях са Здравка Евтимова, Теодора Димова, Митко Новков, Юлиана Методиева, доц. Огнян Минчев, проф. д-р Димитър Вацов, Веселин Стойнев, Владимир Йончев и др. Към организационния комитет за наградата се включиха Нов български университет, Софийският университет и българският ПЕН клуб на писателите.

Пластиките, с които бяха отличени наградените, са на скулпторът Стефан Иванов.