Новини

raina-kabaivanskanewsnbu_678x410_crop_478b24840a
15.07.2015 17:27
Новини

XV МЕЖДУНАРОДЕН МАЙСТОРСКИ КЛАС НА РАЙНА КАБАИВАНСКА

7-27 септември 2015, София (България)От 7 до 27 септември 2015 г. ще се проведе XV Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ.
Прослушването на кандидатите ще бъде на 7 септември в Софийската опера и балет и ще се проведе лично от Райна Кабаиванска.


Желаещите да се явят на прослушването за участие в майсторския клас могат да се регистрират на: http://www.rainakabaivanska.net/master_classes_add_bg.php


Условията за участие са кандидатите да имат музикално образование или в момента да се обучават в музикално висше училище, да са на възраст до 32 години и да подготвят пет арии за конкурсното прослушване и за работа по време на майсторския клас.


10 избрани млади оперни певци от всички кандидати ще имат възможността да работят с Райна Кабаиванска върху усъвършенстване на вокалната си техника и актьорска интерпретация, както и да подготвят нови роли.
На 27 септември най-добрите участници в майсторския клас ще представят Галаконцерт в Софийската опера и балет с оркестъра на оперния театър, под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска. По време на Гала концерта Райна Кабаиванска ще присъди стипендиите от нейния дарителски фонд. Стипендиите ще бъдат в три категории за обучение с голямата оперна актриса – за майсторския клас в Нов български университет; за майсторския клас в Академия Киджана в Сиена, Италия; специални едногодишни стипендии за Института „Веки – Тонели“ в Модена, Италия.


През 2010 г., по идея на Райна Кабаиванска и под егидата на НБУ, в София стартира проектът „Райна Кабаиванска представя свои студенти на световната оперна сцена“, продукция на операта “Бохеми” със студенти на Райна Кабаиванска от България и от Италия в главните роли – спектакълът беше представен 6 пъти на сцената на Софийската опера, както и 2 пъти в Театро комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия. През декември 2012 г. бе реализиран и втори оперен спектакъл - „Вертер“ на Жул Масне, в партньорство между НБУ, Софийската опера и Театър „Ла Моне“ в Брюксел, Белгия.


За информация:
http://www.rainakabaivanska.net
gtekev@nbu.bg