facebook

Новини

vladimir-gradev_678x410_crop_478b24840a
14.02.2024 11:06
Новини

За природата на научните революции

На втори декември 2023 г. в Аулата се проведе мултидсциплинарната конференция "За природата на научните революции" по повод 400 годишнината от раждането на Блез Паскал и 550 годишнината от раждането на Николай Коперник. Конференцията беше организирана от департамент Информатика и гл. ас. д-р Лъчезар Томов и събра учени от различни области, студенти и ученици за един плодотворен диалог за познанието за големите открития и научните революции. 

 

 

Видни гости на конференцията бяха философът проф. Владимир Градев, бивш посланик на България във Ватикана, вирусологът проф. Радостина Александрова (БАН),физиците доц. Тодор Попов, Асен Кюлджиев и Иля Петров от Ядрения институт на БАН, невропсихологът с докторат от Оксфорд д-р Женя Лазарова, литературният критик и редактор на списание „Пеат Некогаш“ Олга Николова от Американския университет в Благоевград, д-р Вероника Келбечева от Медицинския Университет в Пловдив, класическият филолог и изтъкнат преподавател Димитър Драгнев, микробиологът и популяризатор на науката д-р Светослав Александров.

 

 

 

От страна на Нов български университет участваха математикът проф. Иван Ланджев, специалистът по история на науката д-р Валерия Сергеенкова, философът д-р Владимир Маринов, специалистът по маркетинг д-р Жюстин Томс и организаторът д-р Лъчезар Томов. От частно основно училище "Томас Едисън" се включиха няколко екипа ученици, които показаха тематични разработки по информатика, свързани с темите от физиката, които конференцията засегна.

 

 

 

Темите обхващаха живота и делото на Блез Паскал и Николай Коперник, както и научните революции, в които те са взели участие. Обхванати бяха историята на научната мисъл, философията на науката, литературата, работата на Коперник като лекар, математическият принос на Паскал, както и аспекти от педагогиката (преподаване на латински с пасажи от Коперник), когнитивните науки, дигиталните революции в съвременната епоха, гражданската наука в астрономията.

Конференцията беше излъчена онлайн от сдружение "Българска наука ЕООД" и гледана от над 4000 души.

 

Отделните теми в конференцията, може да проследите тук.


 

Мултидсциплинарната конференция се реализира с подкрепата на Нов български университет. През 2022 година университетът ни се включи активно и във форум, посветен на 380-ата годишнина от смъртта на Галилео Галилей. Издателството на НБУ подготвя сборник с докладите от събитието, чиято премиера предстои.

Организаторите и участниците във форума взеха решение да продължат успешната поредица и през 2024 с конференция на тема "Науките и литературата" по повод 170 години от раждането на големия математик, физик и филосф на науката Анри Поанкаре.

Срокът за кандидатстване с абстракти е 21 септември, на адрес lptomov@nbu.bg