facebook

Новини

2622698_678x410_crop_478b24840a
27.07.2022 14:29
Новини

Заключителен концерт на XIII Майсторски клас на проф. Людмил Ангелов

На 26 юли в Камерна зала „България“ се състоя заключителния концерт на XIII Клавирен майсторски клас на проф. Людмил Ангелов, организиран от НБУ в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ и в партньорство със Софийската филхармония.

 

 

В програмата на концерта бяха включени произведения от Бетовен, Брамс, Лист, Шопен, Рахманинов и други, блестящо изпълнени от 13 млади пианисти, които в последните дни се обучаваха в майсторския клас.

 

 

 

След изпълненията на талантливите участници проф. Ангелов изпълни Ноктюрно Nr. 15, op. 1 от Шопен, „Мечтание“ Шуман – преработка на Александър Розенблат и известния Прелюд в до диез минор от Рахманинов.

 

 

В края на концерта Маестро Ангелов обяви и наградите за най-изявените участници. Стипендии за курс с проф. Ангелов получиха Димитър Върбанов и Вероника Илиева. Симеон Радев за втора поредна година получи възможността да участва в следващото издание на майсторския клас през 2023 г. Концерт в Сити Марк Арт център ще представят Михаела Михайлова, Варта-Естер Каспарян (България) и Йиулин Ли (Китай). Нова инициатива на Маестрото е да представя концерт на дебютанти, като за първи път тази възможност ще имат българо-японската пианистка и най-млад участник в тазгодишния майсторски клас Амели Иванова и турският пианист Джан Сарач. На 6 септември в Българския културен институт във Варшава концерт ще представи Теодор Пазов. Доач Бездюз от Турция ще изнесе концерт като солист със симфоничен оркестър. Концерт в рамките на фестивала „Пиано Екстраваганца“ ще представи Георги Василев, а Марина Мравова ще изнесе рецитал на фестивала „Софийски музикални седмици“, с който Маестро Ангелов и НБУ имат дългогодишно партньорство.

 

 

 

Проф. Ангелов благодари на всички преподаватели на младите пианисти, с които те работят непрестанно, изказа благодарност и на Софийската филхармония, фестивала „Софийски музикални седмици“, ТВ 1 и специално на Нов български университет за възможностите, които предоставя на младите интерпретатори.