Новини

8822-large_678x410_crop_478b24840a 0989-large_678x410_crop_478b24840a 1299-large_678x410_crop_478b24840a
06.02.2018 10:06
Новини

Завърши вторият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“

13 студенти от департамент „Масови комуникации“ на НБУ се запознаха със стандартите и законодателството в областта на достъпа до информация, с примери от практиката по прилагането на ЗДОИ

На 19 януари 2018 г. бяха връчени сертификати на студенти от професионално направление „Обществени комуникации и информационни науки“ в Нов български университет за успешно преминаване на практическия курс „Достъп до информация и обществени комуникации“, воден от екипа на Програма Достъп до информация. Второто издание на курса се проведе в периода 3 ноември 2017 – 19 януари 2018. Лектори бяха адвокатите Дарина Палова, Александър Кашъмов и Кирил Терзийски и юристът Стефан Ангелов от правния екип на ПДИ.

 

13 студенти от бакалавърски програми „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“ и магистърска програма „Международни бизнес комуникации“ бяха запознати със стандартите и законодателството в областта на достъпа до информация, както и с примери от практиката по прилагането на ЗДОИ. Студентите подготвиха заявления за достъп до обществена информация и ги подадоха по електронен път до различни институции. Темите се отнасяха до съществуващи проблеми в родните им градове или въпроси, на които не бяха могли да получат отговори по друг начин. Юристите от ПДИ консултираха формулирането на заявленията и определянето на отговорните институции.

 

 

Заявления бяха подадени до кметовете на Айтос, Костенец, Благоевград, Балчик, Варна, Велико Търново, Перущица, Сапарева баня, район Младост и район Нови Искър, както и Столична община, също до читалището в с. Локорско, до Изпълнителна агенция „Медицински одит“, Националната здравноосигурителна каса, „ВиК“ ЕООД – Благоевград и Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

 

Въпросите на студентите се отнасяха до изразходването на средства за ремонтни и строителни дейности (Аспаруховият мост във Варна; спортната зала в Айтос; детска площадка в ж.к. „Младост“ в София; площадът в кв. „Кумарица“ на Нови Искър; изграждането на метрото в източната част на София; саниране на болницата в Костенец), финансови отчети и отчети за дейности (народно читалище; общински проект за диверсификация на туристически услуги; дейност на туристически информационен център), проверки от контролни органи (частна болница в Благоевград) и предприети мерки за намаляване броя на убитите животни, прекосяващи магистралите „Хемус“ и „Тракия“.

 

 

 

В изпълнение на практическата задача курсистите се запознаха с процедурата по търсене на информация; преглеждаха сайтове на институции; документи по изпълнението на обществени поръчки; обаждаха се по телефона за входящ номер и обратна връзка за работата по заявленията им; сблъскаха се и с формалното изпълнение на закона; подаваха повторно заявления, при липсата на отговор.

 

Студентите подготвиха и статии, описващи опита им от използването на процедурите по ЗДОИ, които НБУ ще публикува в новинарския си портал, а ПДИ - в информационния си бюлетин.

 

Ето какво споделят част от участниците в курса.

… „В началото на курса се чудех какво правя тук и как ще ми бъдат от полза тези знания, но сега съм решен да продължа да търся информация и да следя развитието на казуса, който избрах“…

… „Курсът „Достъп до информация и обществени комуникации“ ми даде знания, кураж и ме накара да чувствам нуждата да се информирам повече и да обръщам внимание на нередностите в държавата“…

… „Курсът ми помогна много, защото точно за този случай съм се чудила безброй пъти дали няма да се предприемат някакви мерки и най-накрая намерих начин да се допитам, до когото трябва“…

 

 

Курсът се провежда за втора година в партньорство между Департамент „Масови комуникации“ на НБУ и Програма Достъп до информация и е част от проекта „Консултативен център за прозрачност“, изпълняван от ПДИ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. От страна на НБУ ръководители на проекта са гл. ас. д-р Евелина Христова и доц. Петя Александрова, д.н.


Снимки: aip-bg.org