facebook

Новини

turnev_678x410_crop_478b24840a
28.07.2015 10:44
Новини

Златна монета „Писменост“ за проф. дмн Ивайло Търнев

Ръководителят на департамент „Когнитивна наука и психология“ на Нов български университет и началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“ проф. Ивайло Търнев, д.м.н бе удостоен с наградата ЗЛАТНА МОНЕТА „ПИСМЕНОСТ“, която Съветът на европейската научна и културна общност връчва на обществено признати представители на българския научен и културен елит. Проф. Търнев получи отличието за завоюван висок престиж и обществено признание в областта на медицината и за значим принос в развитието на българската наука. Церемонията се състоя на 23 юли 2015 г. в галерия „София прес“.

Отличието ЗЛАТНА МОНЕТА „ПИСМЕНОСТ“ се връчва на определени научни и културни институции и личности, номинирани да бъдат Почетни членове на този Съвет за принос към развитието на българската наука, култура и иновативна икономика. Номинациите се правят от 180 известни български учени и творци с международно признание, които притежават „Златни отличия“ от Съвета на европейската научна и културна общност.

При получаването на наградата проф. Търнев изтъкна, че това признание е важно за екипа, с който работи в НБУ и УМБАЛ „Александровска“, и особено за мотивацията на младите хора, които са тръгнали по неговия път. Проф. Търнев подчерта, че за него „науката е любов, тя дава друг смисъл, друг поглед, друго измерение“... Той отбеляза, че в България медицината се е комерсиализирала и дехуманизирала, а науката се е превърнала в хоби и донкихотовщина. И все пак за екипа на проф. Търнев тя е основното, което дава смисъл, мотивация и вдъхновение да се разгадават нови научни тайни, да се правят научни открития и да се върви напред.

ЗЛАТНА МОНЕТА „ПИСМЕНОСТ“ се изработва в Монетния двор на България, с двустранно златно покритие. На лицевата страна е изобразена отворената книга, като символ на прогреса, а на обратната страна са подредени красивите букви на Глаголицата.

Носители на отличието също са: акад. Антон Дончев, акад. Дамян Дамянов, Райна Кабаиванска, Силви Вартан, акад. Людмил Стайков, Александрина Пендачанска, Михаил Белчев, Валя Балканска, проф. Марко Семов, Проф. Григор Горчев, Вили Казасян, Иван Гарелов, Георги Лозанов, Стефан Данаилов и други известни представители на българския научен и културен елит.