facebook

Събития

pexels-kaique-rocha-116021_678x410_crop_478b24840a
13.12.2023 11:20
Събития

Интердисциплинарен семинар „Предизвикателства и добри практики в борбата с трафика на хора“

Корпус 1, зала 20


Организатори:
департамент „Национална и международна сигурност“
департамент „Политически науки“
Фондация „Кампания А21“



Лектори:
доц. д-р Алексей Пампоров – Институт по философия и социология на БАН
Моника Николова – директор на Фондация „Кампания А21“
Диана Китова - ръководител на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора


Модератори:
доц. д-р Евелина Стайкова - департамент „Политически науки“
гл. ас. д-р Дафинка Сидова – департамент „Национална и международна сигурност“
гл. ас. д-р Илдико Отова - департамент „Политически науки“

Семинарът има за цел да запознае студентите със същността, спецификите и видовете на трафика на хора, както със заплахите за правата на човека от т. нар. робство на XXI век.

Лекторите ще анализират съвременните предизвикателства пред борбата с трафика на хора, ще представят добри практики, ще очертаят ключови тенденции на развитие.

Студентите ще могат да дискутират с лекторите практически казуси, както и да разберат повече за възможностите лично да се допринесат за по-ефективната борба с трафика на хора в България.

Семинарът е част от тематичната седмица „Права на човека“.


Доц. д-р Алексей Пампоров е магистър по културология и доктор по социология. Специализира методология за набиране и представяне на данни в Института за демографски изследвания „Макс Планк“ – Рощок, Германия (2003-2005) и методи на преподаване и оценяване в Централноевропейския университет – Будапеща, Унгария (2006). Ръководи изследователското звено на Институт „Отворено общество – София“ (2007-2016) и проект „Швейцарско-българско сътрудничество за идентификация и дългосрочно подпомагане на деца и възрастни жертви на трафик на хора“ към НКБТХ (2016-2018). От 2014 г. е доцент по социология в Института по Философия и социология на БАН.

Има над 20 години опит в провеждане на емпирични социологически изследвания както с качествени, така и с количествени методи. Ръководил е международни изследвания в България, с възложители Световна банка, УНИЦЕФ, ВКБООН, СЗО, различни публични институции и множество неправителствени организации. Чете лекции по „Ромска история и култура“, „Демография и публични политики“, „Социология на семейството“ и „Електорални изследвания“ в СУ „СВ. Климент Охридски“ и ПУ „Паисий Хилендарски“.

 

Моника Николова е завършила бизнес администрация, както и курс за консултативна дейност към Британската асоциация за терапевти. Част е от екипа на Фондация „Кампания А21“ почти от самото начало. Вярва, че трафикът на хора е зло, което може да бъде победено, когато повече хора са запознати с реалните заплахи от него.

 

Диана Китова е психолог и психотерапевт, като работи предимно с пациенти, преживели травма и загуба. Сблъсква се с трафика на хора през 2014 г. и оттогава е посветена на борбата със съвременното робство.

 

Фондация „Кампания А21“ е глобална анти-трафик организация, която съществува вече 15 години, а офисът ù в България работи от 11 години. Нов български университет има сключен рамков договор за сътрудничество с фондацията, като студентите на НБУ имат възможност да провеждат стажове в нея и да допринасят за по-ефективната борба с трафика на хора.