facebook

Събития

20230309-144735_678x410_crop_478b24840a
02.03.2023 14:40
Събития

Публична лекция „Научнопопулярно кино и етика на документалистите“

Корпус 3, Киносалон на Радио-телевизионен център на НБУ


Организатор:
департамент “Кино, реклама и шоубизнес”


Лектор:
ас. д-р Богомил Калинов


Участници:
студенти от трети курс в програма „Кино и телевизия“


Макар привидно тези две теми да са различни, в основата им са залегнали основните предизвикателства и проблеми на жанра. От зората на документалното кино два риторични въпроса са надвисват над авторите в това направление.

„Доколко е реална претенцията за обективност на документалистиката при положение, че процесите и инструментите, които използва са същите като тези на игралното кино?“

Основен проблем, който присъства още в първите документални филми като „Нанук от Севера“ (1922) е вмешателството и изкривяването на истината с идеята, че е в услуга на филмите и публиката. Подобни порочни практики се предават в научнопопулярното кино с първите филми на „A True-Life Adventures“ на Дисни. До ден днешен „естествеността“ на документалните филми за природата е често оспорвана. Някои филми, особено тези с животни, включват кадри от инсценирани събития, които изглеждат „естествени“, макар всъщност да са измислени и инсценирани от режисьорите или се случват на животни в плен. В кои случаи и доколко влияние има право един документален автор да влияе на процесите и историята на своя филм?

 

 

 

Кадър от  заснемането на „Нанук от Севера“ (1922)

„Кои събития и картини имаме право да показваме и кои са морално забранени?“

Този въпрос е свързан основно с визуализирането и представянето на болка и страдание на екрана и засяга както научнопопулярни филми, в които участват хищници по време на лов, но прелива и в етични въпроси при пресъздаването на човешката болка вследствие на военни конфликти, размирици, природни бедствия и продължава в пресъздаването на лични тревоги, мъки и притеснения.

Докъде се ограничава дългът на автора към публиката да покаже истината и събитията и откъде започва дългът на автора към участниците във филма, за да опази тяхната чест, лично пространство, имидж и име?

 

 

 

 

„The Vulture and the Little Girl“,  Картър, Кевин (1993). The New York Times.

На тези и други основни етични въпроси ще бъдат потърсени отговори чрез анализ на реални казуси от историята на документалното съдържание. Основна цел на срещата е да подпомогне млади автори да изградят личен кодекс на етичност при своята работа, който да им послужи в практиката.